Калейн: Париж ми е любимият град, със сигурност тръпката ще е особена

"Фокусирана съм върху подготовката за олимпийските игри. Париж ми е любимият град, така че със сигурност със сигурност тръпката ще е особена. Основната ми цел на Олимпиадата е да изиграя съчетанията си, така както съм ги тренирала, с всички заложени трудности и без груби грешки", каза абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Баку 2023 Боряна Калейн на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Грацията ни ще участва на Световната чалъндж купа в Клуж-Напока (Румъния) от 12 до 14 юли, а на 29 юли заминава заедно с останата част от националния отбор за едноседмичен лагер във френската столица.

"Притеснението и съмнението не водят до нищо хубаво. Стремя се да правя всеки елемент както го тренирам", добави Калейн.

Тази година четирите й композиции са с една тема и показват пътя й от началото в този спорт.

"Посланието на съчетанията е, че всеки край си има свое собствено начало, че всички спортист може да се усъвършенства и да гледа напред", допълни тя.

Калейн ще има четири нови трика за олимпийските игри, които в момента са в процес на изработка.

Гимнастичката коментира още вътрешната конкуренция в националния отбор и дали самочувствието помага в спорта.

"Приемам конкуренцията в нашия тим като нещо нормално, кара ме да се усъвършенствам. Целта ми тази година беше да покажа, че аз мога да се справя и ще бъда най-добрата. Самочувствието до много голяма степен помага на представянето на спортиста, когато излезеш на терена да знаеш как да застанеш, да се заявиш и мисля, че аз го притежавам", добави Калейн.

"След Европейското първенство в Будапеща направихме леки промени в нейните съчетания. Сега работим върху това да изчистим всеки елемент и да отиграем всяка ситуация, която може да се случи. Напрежение винаги има на всяко едно състезание, независимо както е то. Но ние именно затова работим върху елементите, за да е подготвена, ако нещо се случи заради напрежение на самото състезание и да знае как да реагира", заяви личната й треньорка Марияна Памукова.

Клубът, за който се състезава Калейн - Левски-Триадица,  в последните няколко години се опитва да получи разрешение за ремонт на залата и в началото на април подписа договор за това с Министерството на младежта и спорта, обясни треньорката й.

Столична община поднови договора на клуба за безвъзмездно ползване през следващите десет години, а от 1 юли вече започна ремонт на съоръжението. Очаква се той да продължи два месеца, но са необходими средства. Затова от Левски-Триадица стартираха кампания за набиране на нужните 210 хиляди лева, която продължава.

В клуба тренират 80 картотекирани и общо 200 гимнастички. В момента състезателките се подготвят в други зали с помощта на БФХГ. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон