Израел: Решението на МНС е исторически позор

Израел определи като "исторически позор" искането на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповед за арест на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Прокурорът Карим Хан подаде молба за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши ръководители на Хамас по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

Министърът на външните работи Израел Кац заяви, че Хан "на един дъх споменава министър-председателя и министъра на отбраната на Израел заедно с отвратителните нацистки чудовища от Хамас - исторически позор, който ще се помни завинаги".

Прокурорът заяви, че иска издаване на заповеди срещу Нетаняху и Галант за престъпления, включващи "умишлено убийство", "изтребление и/или убийство" и "глад".

Кац осъди този ход като "скандално решение", което е равносилно на "фронтална атака... срещу жертвите от 7 октомври", когато Хамас започна нападението си срещу Израел, предизвиквайки войната в Газа.

Министърът добави, че Израел ще създаде специална комисия, която да се бори с усилията на прокурора на МНС да получи заповед за арест, както и ще предприеме дипломатически натиск срещу нея.

Кац заяви, че планира да "разговаря с външните министри на водещите държави в света, така че те да се противопоставят на решението на прокурора и да обявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те не възнамеряват да ги прилагат спрямо лидерите на държавата Израел". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон