Италия залови рекордно количество кокаин, има задържани българи

Италианската полиция задържа 4,3 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Това се смята за най-тежкият удар върху колумбийския наркокартел.

Италианските разследващи органи съобщиха, че това е най-голямото задържано количество от този наркотик в Европа и е станало благодарение на международното сътрудничество.

Тежък удар върху "наркоманите" между Европа и Колумбия с една от най-големите конфискации на наркотици, извършвани някога на нашия континент.“, пише италианският „Корере де ла Сера“.

Отделът за икономическа и финансова полиция в Триест, координиран от областната дирекция за борба с мафията към съда в Триест, е конфискувал 4,3 тона кокаин, както и 2 млн. евро в брой, и е задържал 38 души в Европа (включително Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия) и Колумбия. Всички те са обвинени в международен трафик на наркотици. Сред тях са брокери, търговци на едро и превозвачи на наркотици. В операцията са участвали над 60 финансисти.

Повратна точка в разследването е екстрадирането в САЩ през септември миналата година на Отониел, роден като Дарио Антонио Усуга Давид, ръководител на така наречения "Клан на залива". В Италия със стоката са се занимавали известни организирани престъпни групи от Венето, Ломбардия, Лацио и Калабрия. Смята се, че престъпните групи са платили 96 млн. евро за 4300 кг кокаин, който е бил продаден на италианския пазар за поне 240 млн. евро.

Разследването започнало преди повече от година със сътрудничеството на италианската съдебна система, колумбийската полиция и американската агенция Homeland Security Investigations. Доказателствата са събрани и чрез използването на агенти под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че управляват логистичната част на трафика. Събирането на доказателства станало възможно благодарение на не по-малко от 19 последователни контролирани доставки, осъществени между май 2021 г. и май 2022 г., благодарение на които са били идентифицирани важни посредници в глобалната система за трафик на наркотици, както и забележителен брой превозвачи, действащи както в страната, така и в чужбина. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон