Испански съд разследва съпругата на Санчес за подкуп

Съдът в Мадрид съобщи, че е започнал предварително разследване срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес по подозрение в търговия с влияние и корупция, предаде АФП.

В кратко изявление съдът съобщи, че е "започнал разследване на предполагаемо престъпление за търговия с влияние и корупция в бизнеса срещу Бегона Гомес".

В съобщението се посочва, че разследването, което е "предмет на заповед за запазване на тайна", е започнало на 16 април след жалба, подадена от Manos Limpias (Чисти ръце) - антикорупционна група, чийто лидер е свързан с крайната десница.

Изявлението на съда излезе няколко часа след като онлайн новинарският сайт El Confidencial публикува материал, в който се казва, че разследващите проучват връзките на Гомес с няколко частни компании, които в крайна сметка са получили средства или обществени поръчки от правителството.

В публикацията се твърди, че разследването е свързано с предполагаемите ѝ връзки с испанската туристическа група Globalia, която е собственик на Air Europa.

Връзките са осъществени, когато превозвачът е водил преговори с правителството, за да получи огромна спасителна помощ, след като е бил сериозно засегнат от спада на въздушния трафик поради кризата с Ковид-19.

По това време Гомес ръководи IE Africa Center - фондация, свързана с мадридското бизнес училище Instituto de Empresa (IE), позиция, която напуска през 2022 г.

El Confidencial съобщи, че IE Africa Center е "подписал споразумение за спонсорство с Globalia през 2020 г." и че Гомес също така е "провела частна среща с нейния главен изпълнителен директор Хавиер Идалго в офисите на компанията. В същото време Globalia е преговаряла с правителството за отпускане на многомилионна помощ". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон