Ирландия официално призна палестинската държава

Ирландия официално призна палестинската държава и призова израелския премиер Нетаняху да се вслуша в света и да спре хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа.

„Това решение на Ирландия е за запазване на надеждата“, заяви ирландският министър-председател Саймън Харис малко след като на заседание на кабинета беше официализирано решението, предаде АФП. 
„Ние искахме да признаем Палестина в края на мирния процес, обаче направихме този ход заедно с Испания и Норвегия, за да запазим чудото на мира живо“, добави той.
Декларациите на трите държави предизвикаха яростна реакция от страна на израелското правителство, което твърди, че така се възнаграждава Хамас за нападението от 7 октомври.
Дъблин заяви, че признава Палестина за „суверенна и независима държава“ и се съгласи да установи пълни дипломатически отношения.
Ще бъде назначен ирландски посланик, както и пълноправно ирландско посолство в Рамала, седалището на Палестинската автономия.
Ирландският министър на външните работи Мишел Мартин заяви, че решението „изразява нашето убеждение, че политическият път е единственият начин“ да се продължи напред.
„Това ще прекъсне цикъла на лишаване от собственост, подчинение, дехуманизация, тероризъм и смърт, който десетилетия наред помрачава живота на израелците и палестинците“, каза ирландският топ дипломат.
„Изгледите за траен мир никога не са били по-застрашени и е наложително да действаме сега, заедно с нашите съмишленици, за да защитим жизнеспособността на решението за две държави“, добави Мартин./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон