Иран осъди новите санкции на ЕС

Тези санкции бяха наложени на Техереан заради доставките на безпилотни самолети на Русия и съюзниците му в Близкия изток.

Иран разкритикува налагането на нови санкции от страна на Европейския съюз на високопоставени служители и на Революционната гвардия, предаде АФП.

Мерките на ЕС, представени на 31 май, са насочени към министъра на отбраната на Иран Мохамед Реза Аштиани и Есмаил Каани, командир на звеното за чуждестранни операции на гвардейците - Силите Кудс, наред с други.

Санкциите са насочени и към команден център на въоръжените сили, ръководителя на държавна авиационна фирма и компанията Kavan Electronics Behrad.

Министерството на външните работи на Ислямската република определи този ход като "жалък". Той се основава на "повтарящи се, абсурдни и неоснователни извинения и обвинения", добави то.

"Европейският съюз отново прибягна до остарелия и неефективен инструмент на санкциите срещу могъщия Иран", заяви говорителят на министерството Насер Канани.

Санкциите забраняват на всеки гражданин или дружество от ЕС да участва в бизнес отношения с изброените лица и организации.

Съединените щати и техните съюзници, включително Израел, обвиняват Иран, че предоставя флотилии от безпилотни самолети на своите съюзници в Близкия изток, по-специално на ливанската шиитска групировка Хизбула и на бунтовниците хути в Йемен.

Киев и западните му съюзници също така обвиняват Иран, че е предоставил на Русия дроновш за използване във войната в Украйна - твърдение, което ислямската република отрича. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон