Инфлацията в Германия се забавя повече от очакваното

Според официални данни инфлацията в Германия се забави повече от очакваното през юни. Това е добра новина за Европейската централна банка след първото намаление на лихвения процент от 2019 г. насам, извършено миналия месец, предаде АФП.

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се понижи до 2,2% спрямо година по-рано, показаха предварителните данни на федералната статистическа агенция Destatis.

Спадът идва, след като поради еднократни фактори потребителските цени се повишиха с 2,4% през май, което е първото увеличение от шест месеца насам.

Анкетираните от FactSet анализатори очакваха инфлацията да остане непроменена през юни.

"Възходите и паденията продължават - все пак общата тенденция се движи в правилната посока", заяви главният икономист на KfW Фрици Келер-Гайб.

Цените на енергията в Германия се понижиха с 2,1% на годишна база през юни в сравнение със спада от 1,1% през май.

Инфлацията при храните се ускори с 1,1% през юни, докато цените на услугите нараснаха с 3,9%, без промяна спрямо май.

Данните на Германия за юни вероятно ще зарадват политиците от Европейската централна банка, след като миналия месец те започнаха да намаляват лихвените проценти в условията на постоянно спадаща инфлация в еврозоната.

Намаляването на лихвените проценти доведе до понижаване на внимателно наблюдаваната депозитна лихва на ЕЦБ от рекордните четири процента до 3,75 %.

Но ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че все още има "дълъг път, докато инфлацията бъде изтласкана от икономиката".

Оттогава насам Лагард и други представители на ЕЦБ се стараят да смекчат очакванията за ново намаляване на разходите по заемите на заседанието през юли, като заявяват, че няма "предварително определена" траектория на лихвените проценти.

Инфлацията в еврозоната нарасна по-бързо от очакваното през май до 2,6%. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон