Инфлацията в еврозоната се понижи през юни

Инфлацията в еврозоната се е понижила през юни. Според експерти това няма да е достатъчно, за да убеди Европейската централна банка /ЕЦБ/ да ускори цикъла на намаляване на лихвените проценти въпреки слабия икономически растеж.

Потребителските цени остават упорито над целта на ЕЦБ от 2%, въпреки че завръщането към облекчаване на инфлацията несъмнено ще бъде приветствано от официалните лица.
Инфлацията на потребителските цени в зоната на единната валута достигна 2,5% през юни, което е спад спрямо 2,6% през май, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.
Данните за май бяха по-високи от очакваните, като надхвърлиха 2,4% през април.
Икономисти, анкетирани от FactSet и "Блумбърг", прогнозираха, че инфлацията през юни ще се понижи до 2,5%.
Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия и е ключов показател за банката, остана без промяна на ниво от 2,9% през юни. Експертите очакваха тя да се понижи до 2,8%.
Инфлацията бавно спада, след като достигна 10,6% през октомври 2022 г. след избухването на войната в Украйна, което принуди ЕЦБ да започне безпрецедентна поредица от повишения на лихвените проценти.
На 6 юни ЕЦБ намали лихвените проценти за първи път от 2019 г. насам, но официалните лица се опитаха да смекчат очакванията за ново намаляване на разходите по заемите на заседанието си през юли.
"Нашата работа не е свършена и трябва да останем бдителни", предупреди президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.
"Няма да се успокоим, докато мачът не бъде спечелен и инфлацията не се върне на ниво от два процента", добави тя в реч в Португалия. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон