Индийските акции рязко поевтиняха на фона на изборните резултати

Индийските акции рязко поевтиняха, след като партията на премиера Наренда Моди не успя да спечели достатъчно мандати, за да състави самостоятелно правителство.

Моди ще трябва да разчита на подкрепа от съюзниците си от Национален демократичен алианс (НДА), съобщи Би Би Си. 
Бенчмарковият индекс на акциите NSE Nifty 50 затвори със спад от близо 6 %, което е най-рязкото му понижение от първия Ковид локдаун в Индия през март 2020 г.
Първите резултати сочат, че партията на Моди "Бхаратия Джаната" (БДЖ) може да се наложи да разчита на съюзници и да сформира коалиционно правителство.
Това може да доведе до несигурност по отношение на икономическите политики, смятат някои анализатори.
Индексът NSE Nifty 50, който включва акциите на различни големи компании, в един момент се беше понижил с 8,5 %, но приключи деня със спад от 5,9 % на ниво от 21 884,5 пункта.
Индексът S&P BSE Sensex също спадна рязко, като приключи с понижение от 5,7% на ниво от 72 079,05 пункта.
Рупията (индийската национална валута) се понижи с 0,5 % спрямо щатския долар, което е най-големият ѝ спад от 16 месеца насам.
Повече от половината от гласовете на парламентарните избори в Индия са преброени и изглежда малко вероятно БДЖ да си осигури мнозинство в 543-членната долна камара на парламента.
Анализаторите предполагат, че това може да доведе до известна несигурност по отношение на икономическите политики, като например насърчаването на инвестициите, което беше една от основните опори на управлението на правителството на Моди.
"Ключовият въпрос е дали БДЖ може да запази еднопартийното мнозинство", заяви Кен Пенг, ръководител на инвестиционната стратегия за Азия в Citi Global Wealth.
"Ако не, тогава дали коалицията ще може да осигури икономическо развитие, особено инфраструктура?", добави Пенг. 
Пунет Шарма, главен изпълнителен директор и фонд мениджър в Whitespace Alpha, твърди, че ако новото правителство е зависимо от коалиционните си партньори, то "може да измести фокуса си" и да постави по-голям акцент върху социалните грижи, "вместо да се концентрира върху реформите по време на бюджета за юли".
Хиндуистката националистическа БДЖ спечели мнозинство през 2014 г. и 2019 г.
Пазарите се повишиха на 3 юни, след като екзитполовете през уикенда предполагаха, че Моди и партията му ще спечелят значителна победа.
Но сега изглежда, че БДЖ няма да успее да постигне мнозинство сама.
Пазарният анализатор Фиона Чинкота заяви, че ключовите индекси на индийските акции са били "наистина разбити".
Тя добави, че е имало някои "много големи падения" на отделни акции, включително на петролната и газова компания Reliance Industries и Bank of India. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон