Илон Мъск: ИИ ще превземе всичките ни работни места

Илон Мъск казва, че изкуственият интелект ще превземе всички наши работни места и това не е непременно лошо.

"Вероятно никой от нас няма да има работа", каза Мъск за изкуствения интелект на технологична конференция.
Докато говореше дистанционно чрез уебкамера на VivaTech 2024 в Париж, Мъск описа бъдеще, в което работата ще бъде "въпрос на избор".
"Ако искате да вършите работа, която е нещо като хоби, можете да я вършите", каза Мъск. "Но в противен случай ИИ и роботите ще предоставят всички стоки и услуги, които искате".
За да работи този сценарий, каза той, ще трябва да има "универсален висок доход" - да не се бърка с универсален базов доход, въпреки че не сподели как би могъл да изглежда той. (Универсалният базов доход означава, че правителството дава определена сума пари на всеки, независимо от това колко печели).
"Няма да има недостиг на стоки или услуги", каза той.
Възможностите на изкуствения интелект нараснаха рязко през последните няколко години, достатъчно бързо, така че регулаторите, компаниите и потребителите все още се ориентират как да използват технологията отговорно. Продължават да се увеличават и опасенията за това как ще се променят различните индустрии и работни места с разпространението на ИИ на пазара.
През януари изследователи от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт установиха, че работните места приемат ИИ много по-бавно, отколкото някои очакваха и се опасяваха. В доклада се казва също, че по-голямата част от работните места, които преди това са били определени като уязвими за ИИ, не са били икономически изгодни за работодателите да ги автоматизират в този момент.
Експертите също така до голяма степен смятат, че много работни места, които изискват висока емоционална интелигентност и човешко взаимодействие, няма да се нуждаят от замяна, като например специалистите по психично здраве, творците и учителите.
Мъск е изразявал открито своите опасения относно ИИ. По време на основната си презентация в Париж на 23 май той определи тази технология като най-големия си страх. Той цитира поредицата "Културни книги" на Иън Банкс, утопичен измислен поглед към общество, управлявано от напреднали технологии, като най-реалистична и "най-добрата представа за бъдещия ИИ".
В едно бъдеще без работа обаче Мъск постави под въпрос дали хората ще се чувстват емоционално удовлетворени.
"Въпросът наистина ще бъде за смисъла - ако компютърът и роботите могат да правят всичко по-добре от вас, има ли смисъл животът ви?", каза той. "Смятам, че може би все още има роля за хората в това - в смисъл, че ние можем да придадем смисъл на ИИ"./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон