Икономиката на Великобритания нарасна с 0,4 % през май

Икономиката на Обединеното кралство нарасна по-бързо от очакваното през май благодарение на добрите резултати на търговците на дребно и на строителната индустрия, съобщи Би Би Си.

По данни на Службата за национална статистика (СНС) икономиката е нараснала с 0,4 %, възстановявайки се от нулевия растеж през април, когато влажното време отблъсна купувачите и забави строителните проекти.
През май строителството се разраства с най-бързия темп от почти една година, като жилищното строителство и инфраструктурните проекти дават тласък на отрасъла.
Въпросът за това как да се увеличи растежът на икономиката на Обединеното кралство беше едно от ключовите полета на битка по време на последните парламентарни избори.
Лиз МакКиун от СНС заяви, че много от търговците на дребно и на едро "са имали добър месец, като и едните, и другите са се възстановили след слабия април".
Секторът на услугите, който доминира в икономиката на Обединеното кралство и обхваща предприятия като фризьорски салони и хотелиерство, нарасна с 0,3 % през май, докато строителният сектор скочи с 1,9 %.
Новото лейбъристко правителство обяви редица мерки, насочени към подобряване на растежа.
Финансовият министър Рейчъл Рийвс заяви, че ще бъдат възстановени целите за строителство на жилища, ще бъдат преразгледани ограниченията за планиране и ще бъде сложен край на ефективната забрана за изграждане на наземни вятърни паркове в Англия. 
Обявен е и нов Национален фонд за благосъстояние, който да привлича инвестиции в инфраструктурата и зелената индустрия. 
Икономистите предупреждават, че не бива да се отдава прекалено голямо значение на промените в икономическата активност в рамките на един месец, тъй като те могат да бъдат повлияни от фактори като времето.
През трите месеца до май 2024 г. БВП нарастна с 0,9% в сравнение с предходните три месеца.
Това е най-бързият темп от повече от 2 години насам, съобщи СНС, подпомогнат от силния растеж в сектора на услугите.
Анализаторите заявиха, че по-силният от очакваното растеж може да намали шансовете на Английската централна банка да намали лихвените проценти на заседанието си следващия месец.
Имаше надежди, че лихвените проценти ще бъдат намалени от 16-годишния максимум от 5,25 %, когато Банката ще заседава на 1 август.
Банката повиши лихвените проценти, за да забави темпа на инфлацията. Последните данни за инфлацията обаче показаха, че тя се е понижила до целевото равнище на Банката от 2%.
Въпреки това двама от членовете на Комитета по паричната политика (КПП) на Банката, който определя равнището на лихвените проценти, заявиха, че продължават да се опасяват от запазване на инфлационния натиск. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон