И вторият полет с медицинския хеликоптер HEMS е преминал успешно

Второто успешно транспортиране на пациент с медицинския хеликоптер HEMS е вече факт, предаде БГНЕС.

“Получихме сигнал от ЦСМП Благоевград за жена, която е в тежко състояние, която се намира в болницата в Сандански и е с политравма и помолиха за вторичен транспорт до Пирогов”. Това обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха д-р Георги Деянов, предаде репортер на БГНЕС.

Деянов посочи, че полетът от София до Сандански е 30-35 минути, от там се предава пациентката и после до София са нужни още 30-35 минути. “На хеликоптерната площадка на болница Св. Екатерина я чака линейка и пациентката е транспортирана бързо до Пирогов”, коментира д-р Деянов.

Той поясни, че полетът е преминал спокойно и без проблеми.

При по-тежки местопроизшествия ситуации д-р Георги Деянов поясни, че Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха получават сигнал от ЦСМП, на място отива наземен екип, те са обработили пациента, преценяват че не могат да го закарат до най-близката болница и тогава изпращат медицинския хеликоптер. “Междувременно ние вече сме намерили лечебно заведение, в което да настаним пациента и даваме напътствия на болницата какъв пациент да очакват”, подчерта доктор Деянов.

Той добави, че 10-15 минути са нужни, за да може да се подготви хеликоптерът. “Екипът е готов и излитат. Имаме шест медицински екипа, които са обучени и готови”, уточни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха д-р Георги Деянов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон