Honda ще съкрати 1700 служители в Китай

Японският производител на автомобили Honda Motor реши да съкрати персонала в производствените си мощности в Китай поради спада на продажбите. Както разкри японското издание Nikkei, най-малко 1700 служители вече са се съгласили доброволно да напуснат работата си, което е 14% от производствения персонал на компанията.

Nikkei отбелязва, че през април 2024 г. продажбите на автомобили Honda в Китай са намалели с 22,2% в сравнение със същия период на 2023 г. Намаление на продажбите на китайския пазар е регистрирано и при други японски производители: при Toyota Motor - с 27,3%, при Nissan Motor - с 10,4%.

От Nissan заявиха пред изданието, че обмислят и намаляване на годишния производствен капацитет в Китай с около 30%. Представители на Toyota заявиха, че бизнесът в Китай ще се "превърне в тест за издръжливост" през следващите няколко години.

За фискалната 2024 г. Honda очаква да продаде над 1 млн. автомобила в Китай. Това е с 13% по-малко в сравнение с предходната фискална година и с около 40% под рекордното ниво през фискалната 2020 г. На фона на проблемите с продажбите Honda реши да намали работното време в местните заводи от юни./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон