Хамас приема положително предложението за примирие

Но бързо след това израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поля със студена вода приказките на Байдън за мир.

Хамас заяви, че "приема положително" израелската пътна карта за пълно прекратяване на огъня в Газа, обявена от президента на САЩ Джо Байдън, който призова за прекратяване на почти осеммесечната война.

Но бързо след това израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поля със студена вода приказките на Байдън за мир, настоявайки, че армията ще продължи да воюва, докато не "елиминира" способността на Хамас да управлява Газа и да представлява военна заплаха.

Обръщението на Байдън дойде в момент, когато израелските войски навлязоха в централната част на Рафах, засилвайки войната с Хамас въпреки международните възражения срещу всяко нападение срещу южния град на Газа.

Очертавайки начина, по който може да приключи войната, Байдън заяви, че триетапното предложение на Израел ще започне с шестседмична фаза, при която израелските сили ще се изтеглят от всички населени райони на Газа.

Освен това ще бъде извършено "освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници".

След това Израел и палестинците ще преговарят през тези шест седмици за трайно прекратяване на огъня - но примирието ще продължи, докато текат преговорите, каза Байдън.

Президентът на САЩ призова Хамас да приеме израелското предложение. "Време е тази война да приключи и да започне денят след нея", каза той в коментар, повторен от британския външен министър Дейвид Камерън.

Хамас заяви, че "приема положително" речта на Байдън относно "постоянното прекратяване на огъня, изтеглянето на израелските сили от Газа, възстановяването и размяната на затворници".

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш "силно се надява", че последното развитие "ще доведе до споразумение между страните за траен мир", заяви неговият говорител Стефан Дюжарик.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че израелското предложение "дава проблясък на надежда и възможен път за излизане от задънената улица на войната", а ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен приветства "балансирания и реалистичен" подход за прекратяване на кръвопролитията.

Нетаняху обаче не се съгласи с представеното от Байдън предложение, като настоя, че преходът от един етап към следващия в предложената пътна карта е "условен" и е съставен така, че да позволи на Израел да запази целите на войната.

"Министър-председателят упълномощи преговорния екип да представи план за постигане на (връщането на заложниците), като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели", се казва в изявление на офиса на Нетаняху.

Тези цели включват "връщането на всички наши заложници и елиминирането на военния и правителствения капацитет на Хамас", се допълва в съобщението.

"Точният план, предложен от Израел, включително условният преход от етап към етап, позволява на Израел да запази тези принципи."

Хамас внимателно коментира предложенията за прекратяване на огъня, отправени му от египетски, катарски или американски посредници. По-рано тази година тя прие едно от тях, но след това то беше дезавуирано от Израел.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания обвини Израел, че "използва преговорите като прикритие, за да продължи агресията си", като заяви, че Хамас "отказва да бъде част от тези маневри".

Израел неведнъж се е заричал да унищожи Хамас, откакто палестинската войнствена групировка нападна Южен Израел на 7 октомври.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че хуманитарната ситуация е "тежка" въпреки усилията на САЩ да осигурят повече помощ.

Блинкен се опита да окаже натиск върху Хамас да приеме нов план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа в разговори с висшите дипломати на Йордания, Саудитска Арабия и Турция. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон