Гроздето подобрява зрението при възрастни хора

Екип от учени от Националния университет на Сингапур стига до заключението, че ежедневната консумация на грозде може да подобри зрението при възрастните хора. Резултатите са публикувани в списание Food & Function.

В рандомизираното плацебо-контролирано проучване са участвали тридесет и четирима души. Те са били помолени да приемат по 1,5 чаши гроздов сок дневно в продължение на 16 седмици, докато на контролната група е било дадено плацебо. Специалистите са установили, че хората от групата, консумирала грозде, са имали значително подобрена оптична плътност на макулния пигмент (MPOD). Освен това при тези лица се увеличили антиоксидантите и фенолите в плазмата. Резултатите са в съответствие с предишни проучвания, които показват, че консумацията на грозде предпазва структурата и функцията на ретината.

Хранителните антиоксиданти могат да намалят оксидативния стрес, причинен от стареенето. Гроздето – особено червените сортове, са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон