Екип от учени от Националния университет на Сингапур стига до заключението, че ежедневната консумация на грозде може да подобри зрението при възрастните хора. Резултатите са публикувани в списание Food & Function.
В рандомизираното плацебо-контролирано проучване са участвали тридесет и четирима души. Те са били помолени да приемат по 1,5 чаши гроздов сок дневно в продължение на 16 седмици, докато на контролната група е било дадено плацебо. Специалистите са установили, че хората от групата, консумирала грозде, са имали значително подобрена оптична плътност на макулния пигмент (MPOD). Освен това при тези лица се увеличили антиоксидантите и фенолите в плазмата. Резултатите са в съответствие с предишни проучвания, които показват, че консумацията на грозде предпазва структурата и функцията на ретината.
Хранителните антиоксиданти могат да намалят оксидативния стрес, причинен от стареенето. Гроздето – особено червените сортове, са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли./БГНЕС