Google дава на INSAIT 1 милион долара за стипендии

Google разширява подкрепата си за INSAIT с още един милион долара за стипендии. Това стана ясно по време на откриването на мащабния форум на технологичния гигант Google в София, предаде репортер на БГНЕС.

Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, заяви, че да не бъдеш пръв на пазара, не означава, че не можеш да станеш най-добрият и посочи, че много компании избират Google Cloud. Той подчерта, че инвестицията на Google в развитието на продуктовите услуги също не спира.

"Технологиите на Google Cloud се използват от над 200 хиляди ученици и учители в България", обърна внимание Георгиев.

Директорът на Google Cloud за Централна и Източна Европа отбеляза, че INSAIT нямаше да се случи без силната подкрепа на българската държава.

Вицепрезидентът на Google DeepMind Слав Петров каза от своя страна, че изкуственият интелект (ИИ) е навсякъде в момента – от интелигентните чатботове до генериране на изображения.

"ИИ създава огромни възможности и все повече компании започват да го използват в бизнеса", добави той и допълни, че в Google ИИ помага по много начини.

Проф. Мартин Вечев, създателят на INSAIT, отбеляза, че Google е един от първите поддръжници на института. "INSAIT наистина е институция на световно ниво в сферата на информатиката на ИИ. Малко хора в България вярваха, че това може да се случи", каза той и посочи, че институтът привлича водещи учени и талантливи студенти в България", заяви той.

Представителите на Google обявиха, че Google разширява подкрепата си за INSAIT с още един милион долара за стипендии, както и че предоставя безплатни ресурси на Google Clouds за института.

"Изключително много ценим тази подкрепа. Това е доказателство, че INSAIT се развива в правилната посока", каза Вечев.

От своя страна служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков отбеляза, че през последните години са се направили много неща, свързани с българското училищно образование.

"Надяваме се, че ще започнем курсове за квалификация на учители за използване на ИИ", каза той и добави, че за две години INSAIT показа, че развитието на съвременната наука може да се случва на базата на създаване на една много добра екосистема.

По думите му дарението на Google ще позволи да останат талантливи български деца в България, които да допринесат за развитието на страната. "Надявам се, че всички заедно ще успеем да променим към добро България", заключи Цоков. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон