„Голдман Сакс“ повиши прогнозата за ръст на БВП на Великобритания

Американската банка „Голдман Сакс“ повиши прогнозата си за растежа на БВП на Великобритания през 2025 г. и 2026 г. с 0,1 процентни пункта до съответно 1,6 % и 1,5 %.

Според икономистите на банката фискалната политика на новото лейбъристко правителство ще осигури „умерен тласък на растежа на търсенето в краткосрочен план“.

„Реформите в системата за градоустройство биха могли да стимулират жилищното строителство и производителността, увеличените инвестиции в публичния сектор биха могли да повишат потенциалното производство, а по-тесните търговски връзки с ЕС биха могли частично да компенсират разходите, свързани с Брекзит“, пишат те.

В същото време съществува риск евентуално повишаване на данъците да повлияе на стимулите за инвестиции, а обещаното от лейбъристите намаляване на нетния приток на мигранти може да окаже натиск върху предлагането на пазара на труда, смятат експертите.

В четвъртък в Обединеното кралство се проведоха парламентарни избори, които доведоха до поражение за консерваторите. Към момента Лейбъристката партия получи 411 от общо 650 места в парламента, а консерваторите успяха да си осигурят само 121 места.

Консервативната партия е на власт в страната от около 14 години. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон