Главният хирург на САЩ: Насилието с огнестрелни оръжия е криза на общественото здраве

Главният хирург на САЩ публикува забележителна препоръка, в която обявява насилието с огнестрелни оръжия за "криза на общественото здраве". Той призовава за широкообхватен контрол върху огнестрелните оръжия.

Консултацията на Вивек Мурти, който беше номиниран от президента Джо Байдън, е първият подобен голям доклад за насилието с огнестрелно оръжие, изготвен от главен хирург, чиято служба има ограничени правомощия, но играе важна роля по въпросите за общественото здраве.

Подобен доклад за тютюна през 60-те години на миналия век се разглежда като първата ключова стъпка за промяна на представата за опасността fj mwtekejf, която в крайна сметка води до нови регулации и рязък спад в потреблението.

"Насилието с огнестрелни оръжия е спешна криза в общественото здраве, която води до загуба на живот, невъобразима болка и дълбока скръб за твърде много американци. Не е нужно да продължаваме по този път и не е нужно да подлагаме децата си на продължаващия ужас на насилието с огнестрелни оръжия в Америка. Всички американци заслужават да живеят живота си без насилие от огнестрелно оръжие, както и без страха и опустошението, които то носи", каза Мурти.

В доклада се цитират правителствени и други данни, които показват, че Съединените щати са сред първенците по смъртни случаи и наранявания от огнестрелни оръжия, особено при децата.

През последните години огнестрелните оръжия се превърнаха във водеща причина за смъртта на американците на възраст между 1-19 години, надминавайки моторните превозни средства, се казва в доклада.

През 2022 г. 48 204 души са починали в резултат на огнестрелни оръжия, включително самоубийства.

"Ще е необходим колективният ангажимент на нашата нация, за да се обърне тенденцията на насилието с огнестрелно оръжие", заяви Мурти, призовавайки за инвестиции в научни изследвания, образователни програми за общността, подкрепа за психичното здраве и по-строг контрол върху закупуването на оръжия.

В документа се призовава също така за въвеждане на изискване за безопасно съхранение на огнестрелните оръжия, за въвеждане на минали универсални проверки и за забрана на щурмовите оръжия.

Байдън и активистите за контрол на оръжията призовават за подобни стъпки, тъй като в САЩ често се случват масови стрелби, включително в училища. Реформите обаче от десетилетия са възпрепятствани от съпротивата на лобито на огнестрелните оръжия и републиканците.

Изпълнителните органи и инициативите на щатите са били атакувани в съда като нарушаващи конституционното право на притежание на огнестрелно оръжие, залегнало във Втората поправка от Конституцията на САЩ. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон