Главчев: Столтенберг иска да помагаме на Украйна, но без риск страна от НАТО да бъде въвлечена във войната

Столтенберг, Главчев

Да изпращаме български войници в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация.

Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, нито днес. Това увери служебният министър-председател Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

Главчев даде съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след проведената им среща на четири очи.

Главчев поясни, че са обсъждали въпросите в черноморския регион и помощта за Украйна, след което поясни, че и за двамата не може да има алтернатива по тази помощ. “Йенс Столтенберг накрая на срещата каза, че с всичка сила трябва да помагаме на Украйна, но да не бъде въвлечена никоя страна от НАТО във войната”, разказа Димитър Главчев.

Служебният премиер увери и че не е говорено за увеличаване на помощта за Украйна и се придържат към приетите решения от страна на Народното събрание.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще приеме задачата за подобрена сигурност в черноморския регион и в Западните Балкани. “Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20%, и сега достига задачата 2% от БВП да отидат за отбрана, което доказва, че България е важен партньор на НАТО”, каза Столтенберг.

Той бе категоричен, че е необходимо да се увеличи производството на военни съоръжения и да засилят ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна. “Светът е несигурен и трябва да сме подготвени”, добави Йенс Столтенберг. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон