Главчев: Няма решение кой ще представлява България във Вашингтон

Няма решение дали аз или президентът Румен Радев ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Срещата е в средата на юли, има доста време до тогава. Надявам се редовно правителство да определи кой ще участва. Това каза служебният премиер Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

Относно „Сребреница“, служебният премиер посочи, че може би ще има проверка в МВнР за изтеклата дипломатическа грама. „Има официална позиция на България, гласувахме „за“ резолюцията. Всички работни документи, не само този, са елемент от технологията за взимане на окончателно решение, което е гласуване "за" резолюцията от постоянния представител на България в ООН“, обясни той. „Един час преди това е част от процеса час след това да се гласува по начина, по който ви казах. Има друг вид комуникация. След въпросния документ водихме комуникация с представителя ни в ООН, виждате какъв е резултатът от комуникацията. Всичко е ясно“, каза Главчев и добави, че няма да има никакви наказания за нашия представител в ООН за изразената позиция. „По процеса на изтичане на документи от МВнР ще има проверка и тогава ще се разбере дали ще има последствия“, смята служебният премиер.

Димитър Главчев е на посещение на българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“.

Вече има съгласие от турска страна за разширяването на ГКПП „Малко Търново – Дерекьой“, но това се отнася и за останалите два пункта между България и Турция. В сряда ще бъде посетен „Капитан Андреево-Капъкуле“. „Ние заявихме желанието си да разширим контролно-пропусквателните пунктове, но се съгласихме с посланика на Турция, че е по-добре това да става симетрично от двете страни в синхрон, за да може потокът да върви в еднакъв размер и в двете посоки“, обясни премиерът Главчев.

Той заяви, че българските Митници са готови с проекти за разширяване на трите пункта, които ще бъдат представени. „Идеята беше от турска страна да се получи синхрон и имаме уверения, че точно така ще бъде“, добави служебният премиер. Самият проект ще бъде представен по време на редовното правителство. Главчев изрази надежда, че много скоро ще бъде избрано редовно правителство, което „съвсем конкретни срокове ще даде в бъдеще“. „Няма да бъде готов пункта в рамките на служебното правителство“, уточни още той. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон