ГЕРБ-СДС преговаря с ДПС

Два часа след насрочената среща в сградата на парламента да обсъдят възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България, да разговарят с партията на Бойко Борисов дойдоха представителите на ДПС.

От страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в петък, че няма да участва в разговорите с представителите на политическите сили в новия парламент, като обяви, че излъчва преговорен екип, представляван от трите дами, които участваха и в преговорите за несъстоялата се ротация в миналия мандат. 

По-рано днес от ПП-ДБ съобщиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, "съобразяйки се с волята на избирателите".

В позицията си коалицията заявиха, че в Народното събрание ще бъдат "силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България".

Отказ дойде и от „Възраждане“, които отказаха да влизат в каквито и да е преговори с ДПС.

Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с техен мандат, казаха от партията на Костадин Костадинов.

БГНЕС припомня, че днес президентът Румен Радев издаде указ за свикване на 50-ото Народно събрание. Първото заседание ще е на 19 юни, сряда.

От Черна гора, където е на официална визита, президентът коментира, че в една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. „Затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси“, заяви Радев.

Според обявения от ГЕРБ-СДС график на преговори, покана е изпратена и към останалите парламентарно представени партии. Във вторник графикът на срещите предвижда преговорният екип на ГЕРБ да се срещне в 11:00 часа с БСП, в 13:00 часа с ИТН и в 15:00 часа с "Величие". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон