ГЕРБ са големият победител, "Величие" е седмата партия в НС

ГЕРБ-СДС спечели убедително изборите „две в едно“, ДПС е втора политическа сила, а в 50 Народно събрание ще влязат 7 партии след доброто представяне на „Величие“, предаде репортер на БГНЕС.

Очаквано партията на Бойко Борисов спечели предсрочните парламентарни и редовните европейски избори. Интригата за второто място постепенно се разплита и ДПС излиза напред. Третото и четвъртото място с приблизително еднакви данни са „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“. Голямата изненада се поднася от „Величие“.

Данните на агенциите

При 100% паралелно преброяване, осъществено от агенция „Алфа Рисърч“, ГЕРБ-СДС са първи с 25,1% от вота, втори са ДПС с 16%. Третото място е за ПП-ДБ с 14,6%, а „Възраждане“ остават четвърти с 14,2%. БСП и ИТН получават съответно 7,3% и 5,9%. Последна, седма партия, която влиза в новия парламент ще бъде „Величие“ с резултат от 4%. 
При сочи 95% паралелно преброяване на „Алфа Рисърч“ за евровота три партии ще изпратят по трима евродепутати. Първи са ГЕРБ-СДС с 24%, втори са ПП-ДБ с 15,8%. Трети са "Възраждане" с 14,7%, а след тях - ДПС с 14,5%. На пето място са БСП със 7,3%, а "Има такъв народ" получават 6%. В мандати разпределението би изглеждало така: пет депутати за ГЕРБ-СДС, по трима депутати за ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС, двама за БСП и един за "Има такъв народ".

Според 80% обработени данни от паралелното преброяване на „Галъп“ новият парламент ще бъде съставен от 7 партии.  ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 24% и 66 народни представители. ДПС са втори с 16,2% и 45 депутати. На трето място излизат „Възраждане“ с 40 депутати, толкова народни представители ще има и ПП-ДБ, но те са вече четвърти с 14,5%. БСП и ИТН получават съответно 7,7% и 6%, което прави 21 и 16 мандата. Седмата политическа сила е „Величие“ с 4,3% и 12 депутати. 
Три партии в Европейския парламент ще изпратят по 3 евродепутати, според 90% обработени данни от паралелното преброяване на „Галъп“. ГЕРБ води с 23,1% и ще имат най-много депутати в ЕП – петима. Второто място си поделят ПП-ДБ и „Възраждане“ с 15,5%. Всяка от тези формации ще има по трима пратеници в ЕП. Четвърти са ДПС с 14,% и също трима евродепутати. В ЕП представители ще имат съответно двама и един БСП и ИТН. Те получават съответно 7,6% и 6,3%.

Данните на „Тренд” от паралелното преброяване при 70% изпълнение на извадката също показват, че ГЕРБ-СДС печели битката за 50-отото Народно събрание с 24,5% от гласовете на отишлите до урните. ДПС е втора политическа сила с 16,7%. Третата позиция е за ПП-ДБ - 13,6%. Следват „Възраждане” (12,8%), БСП (6,6%), ИТН (5,9%). И според „Тренд” "Величие" влиза в НС с 4,4% от гласовете на упражнилите правото си на вот.
Данните на „Тренд” от паралелното преброяване при 70% изпълнение на извадката също показват, че ГЕРБ-СДС получава най-сериозна подкрепа на евровота с 24,5% от гласовете. Второто място е за ДПС - 16,7%. В спор за третата позиция влизат „Възраждане” и ПП-ДБ, чиито резултати са съответно 13,9% и 13,6%. Следват БСП (6,7%) и ИТН (6,3%). "Величие" има 3,8% от вота на гласувалите.


Политиците ни чуват от социалните мрежи

За пръв път в политическата ни история почти нито един от лидерите на партиите, получили доверието на избирателите, не се яви на живо, а предпочете да комуникира през социалните мрежи, като предимно благодареше за подкрепата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че никой не постига успех, без да признае помощта на другите. „Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!“, написа той.

От Продължаваме промяната-Демократична България“ обещаха във Фейсбук да бъдат силна опозиция. „Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред“, написаха от коалиция в социалната мрежа.

Председателят на ДПС Делян Пеевски благодари за подкрепата на избирателите. "Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте", добави той в профила си във Фейсбук.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепим друго правителство освен с мандата на „Възраждане". „Българският народ заби огромен и много звучен шамар на собствената си държава. С други думи той казва, че това не е неговата държава", каза той във видеопослание. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг за медиите изрази притеснение от ниската избирателна активност, което е тежък знак към всички партии. Излишно е след 10 години борба с модела ГЕРБ да ме питате дали ще подкрепим ГЕРБ, каза още тя.

Да се опираме на фактите – „Има такъв народ“ обективно е единствената политическа сила, която вдига с над 50% подкрепата си. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ в първи коментар след края на изборния ден. „С над 50% единствената партия, която вдига подкрепата си, е „Има такъв народ. Това е истината. Оттам нататък чакаме крайните резултати на ЦИК, напред ние няма да говорим“, подчерта Йорданов.

Изборният ден премина спокойно

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 16 000 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции и отработване на сигнали в реално време. От началото на предизборната кампания до момента в Министерството на вътрешните работи са получени 583 сигнала - както за евентуално купуване на гласове, така и за други нарушения на изборното законодателство. Най-много са сигналите в Бургас, Варна и на територията на СДВР. Само в  изборния ден сигналите са около 180 – най-много в Благоевград, СДВР и Монтана. Образуваните досъдебни производства са 100, от тях 34 – бързи. Така накратко обобщи работата в изборния ден министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

България направи два избора в един

България направи два избора в един – редовни избори за Европейски парламент и шести предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам. 
В изборите за национален парламент се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 евродепутати.
6518 са регистрираните общо кандидати за двата вида избори. 6100 са кандидатите за национален парламент, 418 - са кандидатите за ЕП. От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.
Според окончателните списъци на изборите за членове на Европейски парламент право на глас имат 6 138 050 избиратели, а на изборите за Народно събрание – 6 593 275 избиратели.
Извън страната се гласува в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях се гласува и за двата вида избори, в останалите се гласува само за НС. В Турция има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон