ГЕРБ и ДПС за правителство с първия мандат, ПП-ДБ остават опозиция

Президентът Румен Радев проведе първата серия консултации с парламентарно представените партии и коалиции, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава се срещна днес с лидера на ГЕРБ и председател на парламентарната група Бойко Борисов, който бе придружен от Томислав Дончев и Делян Добрев.

"Ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. В последните 11 избора това усещане за пренасищане, за състезание между партиите вече стига своя връх. Резултатите на ГЕРБ са добри, проблемът е, че и тази избирателна система взема депутати от големите партии прехвърля ги към по -малките и партиите се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство", каза Борисов по време на консултациите при президента Радев за съставяне на кабинет.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че предпоследните и последните поставят условия и линия как ще се движат мандатите. "На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а друг да ни представлява и да поема пасивите. Не може предпоследният и последният да казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат", подчерта той.

След края на консултациите с държавния глава, Борисов коментира пред журналисти, че ГЕРБ си носи отговорността и ще предложи правителство на малцинството.

"Аз ще бъда с кандидата за премиер, който ще вземе папката", уточни той.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че въпреки, че изборите свършиха, всички са в предизборна капания и никой не го интересува стабилността в България. "България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени", подчерта той.

Борисов е категоричен, че ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, министър на отбраната и външно министерство. "Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още той.

В 11 ч. Радев се срещна с представителите на ДПС – Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Искра Михайлова. На срещата не присъства председателят на партията Делян Пеевски.

Според Цонев най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителите в тези избори – ГЕРБ.

Той отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС и заместник-председател на парламента призова политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото.

Цонев заяви също така, че ДПС разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

"Няма кой друг да бъде освен вие, нуждаем се от медиация. Надяваме се, че вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии. Изборите са краен вариант, а не решение", категоричен е той.

Цонев определи ниската избирателна активност като много важен проблем. Той припомни, че още при откриването на работата на новия парламент ясно са заявили в своята декларация, че "ниските резултати говорят за нарушено доверие към политическите субекти". Според него това е процес, който се развива вече няколко години, като особено силно през последните 3-4. "Това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите и проблемите, които трябва да се решават", посочи Цонев.

Но прочитът на ДПС включва и друго, че хората категорично не искат нови избори, а стабилизация. „Да има мнозинство, редовен кабинет, който да решава многото проблеми. Тяхното решаване минава през един пълен или близо до пълния мандат“, категоричен е Цонев.

Той подчерта, че ДПС съзнава своята отговорност за съставянето на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство и Движението ще извърви този път. "Въпросът е дали това се разбира от другите политически сили", каза той и още веднъж подчерта: "И гласувалите, и негласувалите казаха, че доверието е ниско, но не искат избори."

Президентът посрещна в 14 ч. на "Дондуков" 2 и представителите на "Продължаваме промяната – Демократична България".

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков увери, че приоритетите им не са променени и остават ясна проевропейска опозиция.

"Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме два пъти", заяви той.

По думите му първата и втората политическа сили работеха заедно през цялото време, както и когато свалиха правителствата на ПП-ДБ. "Те да поемат отговорност, сега е техен ред. В това НС ГЕРБ и ДПС демонстрираха погрешен подход. Ние винаги сме започвали с приоритети и законодателна програма, не виждам нищо такова, виждам само скрити разговори за позиции", убеден е Денков.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че избирателите дадоха възможност на ГЕРБ да имат мандат за 7-и път. "Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново. Ние не отстъпваме от нашите политики", подчерта той.

От своя страна ген. Атанасов коментира, че са се появили снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. "Залят съм от телефонни обаждания от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя това е важен проблем за държавата", каза той.

Президентът Радев заяви, че има информация, когато има голям риск в страната за сигурността, но когато се касае за заплаха за физическо лице, не бива да става публична тази информация. "Ще говоря със службите за такава информация, която споделихте", обърна се държавният глава към Атанасов.

В заключение президентът се обърна към Денков и го попита биха ли подкрепили от ПП-ДБ едно "анти ГЕРБ и ДПС" правителство на "Възраждане", на което Денков отговори: "С "Възраждане" не споделяме начина, по който виждаме Европа и света", уточни Денков.

Утре предстои държавният глава ще проведе втора серия консултации с представители на парламентарните групи на "Възраждане" и на "БСП за България" – от 9 и съответно от 11 ч. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон