Георги Георгиев: На 12 юли изтича срокът Терзиев да отмени неудачното си решение за Войнишкия паметник

Понякога да спреш и една глупост на кмета Васил Терзиев е успех.

Да спрем решението на кмета за спиране на възстановяването на Войнишкия паметник, е голям успех. Успех за нас като общност, която не позволи Терзиев да се подиграе с историческата ни памет и почитта към близо 3000 загинали за България войници. Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев в профила си във фейсбук, предаде БГНЕС.

Тази победа, обаче, още не е факт. Не вярвайте какво говори Терзиев, а гледайте какви документи подписва. До момента все още няма официално обявено ново решение на кмета, а срокът за отмяната изтича в петък, 12 юли, припомня Георгиев.

Той поздрави колегите му общински съветници от ГЕРБ-СДС, от другите политически групи в СОС, евродепутата Андрей Ковачев и десетки представители на патриотични организации и гражданското общество, които се изправиха публично срещу безумното решение на Васил Терзиев да прекрати процедурата по възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Едно от най-важните решения, които съм подписвал като председател на Столичния общински съвет, е Решение №374 от 25.05.2023 г. за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г. В него са разписани ясно всички стъпки за възстановяване на мемориала в автентичен вид и на историческото му място. Процедурата беше обявена и с осигурено финансиране, подчерта Георгиев.

На 2 юли 2024 г. новият кмет Васил Терзиев прекрати обществената поръчка с абсурдни мотиви. Благодарение на справедливия гняв на много хора, вчера г-н Терзиев бил съобщил, че ще отмени заповедта си. Това, че бие отбой в случая е похвално, но ме притесняват две неща:

Първо, срокът Терзиев да отмени неудачното си решение изтича на 12 юли, 2024 г. Това е законовият срок. Накратко, няма ли ново решение от Терзиев до петък, битката ще бъде изгубена и трябва да се обявява нова процедура, защото ще влезе в сила прекратяването на тази, припомня още Георгиев.

Второ, Терзиев не трябва да „оттегля заповедта си за спиране на проекта“, както пише на сайта на общината, а да „отмени решението си за прекратяване на процедура по ЗОП“. Разликата между тези две формулировки е голяма. Дано неразбирането да е обикновено невежество, а не умишлена заблуда, която ще компрометира спасяването на проекта за мемориала и ще ни вкара в съдебни саги до края на мандата на този кмет, заявява още Георги Георгиев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон