Гардиън: 25% от политическите дарения в ЕС отиват за екстремистки и популистки партии

Това увеличава финансите им с милиони евро преди решаващите избори за Европейски парламент следващата седмица.

Една четвърт от всички частни средства, дарени на политическите партии в ЕС, отиват за крайно десни, крайно леви и популистки движения, разкри анализ на „Гардиън“.

Тъй като проучванията на общественото мнение предвиждат нарастване на подкрепата за твърдолинейните консервативни, евроскептични и проруски партии, „Гардиън“ и други 26 медийни партньори, начело с разследващата група Follow the Money, публикуват Transparency Gap - най-обширния досега анализ на политическото финансиране в ЕС.

Данните са събрани от годишните отчети на повече от 200 партии в 25 държави.

Той показва, че 150 млн. евро, еквивалентни на 1 евро на всеки 4 евро от всички частни дарения, направени между 2019 и 2022 г., са отишли за популистки партии и партии с най-крайни политически възгледи.

Крайнодесните групи са привлекли повече от 97 млн. евро, което се равнява на 1 евро на всеки 7 евро частни средства.

В проекта е използвана същата класификация на партиите като тази на изследователската група The PopuList, която определя крайно десните като такива с националистическа и авторитарна идеология.

Макар че повечето страни задължават партиите да декларират общите си приходи от частни и публични източници, правилата варират в широки граници, а финансирането в някои държави членки е "черна кутия". Три четвърти от тях не публикуват никаква информация или публикуват само частични данни за това кои са физическите или юридическите лица, които стоят зад даренията.

Пропуски в прозрачността съществуват дори когато партиите спазват правилата на своята страна. Проучването не откри признаци на нарушения, но в мащабно проучване на финансирането на политическите партии, поръчано от Европейския парламент, се стигна до заключението, че липсата на прозрачност може да доведе до корупционни рискове.

"Въпреки че всички държави - членки на ЕС, са приели разпоредби относно отчитането и публичното оповестяване на даренията, това, което трябва да се отчита, и това, което трябва да се оповестява, се различава значително. Често има поразително разминаване между ниските прагове за отчитане и високите прагове за оповестяване, а средният праг от 2400 евро носи потенциални корупционни рискове", се посочва в доклада.

"Нищо не забранява на партиите да публикуват по-подробна информация от изискваната по закон", заяви Фернандо Касал Бертоа, експерт по европейски политически партии и системи и доцент по сравнителна политика в Нотингамския университет.

"Но почти никой не го прави. Партиите не се интересуват от прозрачност. Те смятат, че това ще ги ограничи", добави той.

Когато се включат и други форми на финансиране - по-конкретно членство и дарения, направени от собствените политици или служители на дадена партия - твърдолинейните и популистките партии завладяват една пета от набраните средства между 2019 и 2022 г., възлизащи на почти 500 млн. евро, показват данните. За крайно десните партии сумата е близо 200 млн. евро - 1 евро на всеки 11 евро. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон