Гърция експериментира с екзотични плодове заради климатичните промени

Последните две сухи зими поставиха на изпитание традиционните гръцки култури, но те благоприятстваха нови, които могат да издържат на последиците от изменението на климата, пише „Катимерини“.

В Пелопонес, Южна Гърция, фермерите, участващи в експериментална инициатива за производство на субтропични растения, са готови за първата реколта от манго. В други плантации с авокадо, личи, херимоя и макадамия се произвеждат плодове и ядки, които могат да издържат на високи температури и да достигнат добри цени.

От 2022 г. започва експерименталната програма за отглеждане на пет субтропични растения в районите на Лакония и Месиния под надзора на Гръцката селскостопанска организация към Министерството на селскостопанското развитие.

Авокадото, мангото, личито, херимоята и макадамията се отглеждат на обща площ от 2,5 хектара.

Програмата е с продължителност пет години и се финансира от регионалната администрация на Пелопонес. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон