Галант: Искането на МНС за арест на израелски официални лица е подло

Опитът на прокурора на МНС Карим Хан да обърне ситуацията няма да успее.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант определи като "подло" искането на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) за издаване на заповеди за арест срещу него и министър-председателя Бенямин Нетаняху.

"Опитът на прокурора на МНС Карим Хан да обърне ситуацията няма да успее. Паралелът, който той прави между терористичната организация Хамас и държавата Израел, е подъл", заяви Галант, визирайки заповедите за арест, поискани и срещу лидерите на палестинското ислямистко движение.

"Опитът на прокурора Карим Хан да лиши държавата Израел от правото да се защитава и да осигури освобождаването на заложниците, държани в Газа, трябва да бъде категорично отхвърлен", продължи Галант.

Високопоставени израелски служители, включително президентът Исаак Херцог, разкритикуваха действията на прокурора на МНС срещу Нетаняху и Галант.

На 20 май Карим Хан обяви, че е поискал заповеди за арест на Нетаняху и Галант за престъпления като "умишлено причиняване на изкуствен глад на цивилни граждани", "умишлено убийство" и "изтребление и/или убийство" във връзка с израелската операция в Газа.

Прокурорът на МНС е поискал също така заповеди за трима висши служители на Хамас - Исмаил Хания, Мохамед Дейф и Яхия Синуар - за престъпления, включващи "изтребление", "изнасилване и други форми на сексуално насилие" и "вземане на заложници като военно престъпление" във връзка с нападението на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон