Г-7 ще подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Лидерите възложиха на министрите и служителите да започнат работа по техническите въпроси, за да може средствата да бъдат предоставени на Украйна преди края на годината.

Лидерите на Г-7 се ангажираха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", според проектоизявление от срещата на върха, на която те договориха нов заем от 50 млрд. долара за Киев.

"Ние сме солидарни, за да подкрепим борбата на Украйна за свобода и нейното възстановяване толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в проекта от разговорите в Италия, предаде АФП.

В него се казва, че заемът от 50 млрд. долара - договорен в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски - изпраща "недвусмислен сигнал към (руския) президент Владимир Путин".

Заемът ще бъде обезпечен с печалбите от лихвите, натрупани върху активите на руската централна банка, замразени от западните сили след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

"Г-7 възнамерява да предостави финансиране, което ще бъде обслужвано и изплащано от бъдещи потоци от извънредни приходи, произтичащи от обездвижването на руски държавни активи, държани в Европейския съюз и други съответни юрисдикции", се казва в проекта на изявление.

"За да стане това възможно, ще работим за получаване на одобрение в тези юрисдикции за използване на бъдещи потоци от тези извънредни приходи за обслужване и погасяване на заемите."

В него се казва, че парите ще бъдат отпуснати по "множество канали, които насочват средствата към военните, бюджетните и възстановителните нужди на Украйна - в рамките на ограниченията на съответните ни правни системи и административни изисквания".

Лидерите възложиха на министрите и служителите да започнат работа по техническите въпроси, за да може средствата да бъдат предоставени на Украйна преди края на годината.

Зеленски беше поканен да се включи в специалната сесия на високо равнище, посветена на войната в Украйна, в четвъртък заедно с лидерите на САЩ, Германия, Франция, Канада, Великобритания и Япония. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон