ФТ: САЩ подписват пакт за сигурност с Украйна

САЩ и Украйна са много близо до подписването на двустранен пакт за сигурност, съобщи "Файненшъл Таймс".

Очаква се двустранното споразумение да бъде сключено от украинския държавен глава Володимир Зеленски и американския президент Джоузеф Байдън в рамките на срещата на Г-7 следващия месец, потвърдиха пред ФТ американски служители.

Целта е договорът да успокои Киев след „напрегнатите“ отношения, които са достигнали най-ниското си ниво след пълномащабното нахлуване на Русия, според украински официални лица.

Споразумението ще бъде най-значимото в поредицата от сделки, които Украйна сключи с държави от НАТО. В договорите се поемат ангажименти за дългосрочна подкрепа, включително военно обучение, обмен на разузнавателна информация и икономическа помощ.

Пактът е бил договарян в продължение на седмици на все по-обтегнати отношения между Киев и Вашингтон. Тази седмица кабинетът на Зеленски е издал разпореждане до официални лица и депутати, в която ги инструктира да критикуват както Байдън, така и китайския президент Си Дзинпин за това, че няма да присъстват на срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария. „Ако те не присъстват, тогава какъв е техният истински интерес?“, пише в документа.

Няколко украински официални лица заявиха, че огорчението на Киев от липсата на подкрепа на най-високо равнище от страна на САЩ за мирната среща на върха е само една от многото точки на търкания с Вашингтон и други западни партньори.

Много настоящи и бивши украински официални лица и дипломати посочват редица спорни въпроси. Сред тях са шестмесечното закъснение на Конгреса при одобряването на американската военна помощ; очакваната липса на съществен напредък по отношение на членството на Украйна в НАТО на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли; забраната на администрацията на Байдън Киев да използва оръжия, доставяни от САЩ, на територията на Русия; и ударите на Украйна с безпилотни самолети по руски петролни рафинерии.

Украинските атаки срещу две радарни системи, които са част от системата за ядрено предупреждение на Москва, през последната седмица са особено конфликтна точка за Вашингтон, който се опасява, че това може да провокира Москва и да доведе до по-нататъшна ескалация на войната.

Разочарованието на Володимир Зеленски от Джо Байдън се прояви тази седмица. Украинският президент упрекна необичайно остро американския си колега. Той заяви, че планът на Байдън да присъства на събирането на средства от Демократическата партия, вместо на срещата на върха за мир в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, не е „силно решение“.

Високопоставен украински правителствен служител, който говори пред „Файненшъл таймс“ за отношенията между САЩ и Украйна, заяви: „Ние сме по-далеч един от друг, отколкото когато и да било от началото на войната. Положението е много, много напрегнато.“

Влошените отношения и разногласията идват в най-неподходящия момент.

Украинските сили се борят да задържат отбранителните си линии срещу по-голямата и по-добре въоръжена руска армия на изток. Зеленски е под огромен натиск да мобилизира повече хора и да вземе други непопулярни решения, за да подсили военните усилия.

Администрацията на Байдън е сред най-твърдите поддръжници на Украйна, отделяйки повече от 175 милиарда долара спешна помощ от началото на тоталната инвазия на Русия през февруари 2022 г. Байдън многократно е заявявал, че САЩ ще подкрепят Украйна „дотогава, докогато е необходимо”.

Американски служител каза, че въпреки разногласията има и положителни решения, които са се харесали на държавното ръководство в Киев. Те включват одобрението от САЩ за използването на ракети ATACMS с обсег от 300 километра от страна на Украйна и помощта от 60 млрд. долара, която Конгресът прие миналия месец.

Украинският държавен глава се опита да привлече лидери от възможно най-много страни на срещата в Швейцария, с цел да обедини световната общност срещу агресията на Владимир Путин. Руският президент не е поканен.

Представители от повече от 80 държави са потвърдили присъствието си, според Украйна. Междувременно Русия работи, за да убеди развиващите се страни да се откажат от участие. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон