Френски митинг срещу крайната десница завърши с арести

Полицията за борба с безредиците влезе в сблъсъци с демонстранти във френския град Рен по време на последния митинг срещу възхода на крайната десница преди националните избори този месец.

Митингът беше прекратен, след като десетки млади демонстранти хвърляха бутилки и други предмети по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Регионалната префектура съобщи, че са извършени седем ареста сред около 80 души, заели позиции пред шествието в центъра на града.

Митингът беше свикан от профсъюзите, които се противопоставят на крайнодясната партия "Национален сбор", която се очаква да постигне големи успехи на парламентарните избори. Първият тур на гласуването е на 30 юни.

"Изразяваме абсолютното си противопоставяне на реакционните, расистки и антисемитски идеи и на тези, които ги носят. Между тях и нас исторически съществува кръвно разделение", заяви пред АФП Фабрис Льо Рестиф, регионален ръководител на профсъюза FO, един от организаторите на митинга.

Политическото напрежение се засили след груповото изнасилване на 12-годишно еврейско момиче в предградие на Париж, за което бяха обвинени две 13-годишни момчета. "Национален сбор" беше сред политическите партии, които осъдиха нападението.

Няколкостотин души протестираха срещу антисемитизма и "културата на изнасилването" в Париж след престъплението. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон