Франция обеща да намали публичния си дефицит под 3% от БВП

„Франция ще намали публичния си дефицит под 3% от БВП до 2027 г“.

Това заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер, след като ЕС порица Париж за нарушаване на бюджетните правила, предаде АФП. 
"Трябва да се върнем към стабилни публични финанси и да разчитаме на моята пълна решителност. Ще се придържаме към същия път с оглед на това да бъдем под 3% до 2027 г", каза Льо Мер.  
Франция изпадна в политическа несигурност, след като президентът Еманюел Макрон свика извънредни избори след съкрушителното поражение на партията му срещу крайната десница на вота за Европейски парламент.
Политическите партии и от двете страни на спектъра дадоха обилни обещания за разходи, които Льо Мер обвини за нестабилността на пазара във Франция през последните дни.
"Виждаме програми, представени от други партии и от опозицията, с много значителни публични разходи", каза финансовият министър.
"Това обяснява реакцията на пазарите, притесненията, изразени от банковия сектор. Това е пряка последица от икономически и финансови програми, които са напълно глупави и безотговорни", добави той. 
На 19 юни Европейската комисия заяви, че през юли ще предложи да започне "процедура при прекомерен дефицит" за Белгия, Франция, Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия. Всичките 7 държави имат дефицити, по-високи от 3%.
Миналата година дефицитът на Франция беше 5,5%.
Правилата на блока имат две базови цели: дългът на държавата не трябва да надвишава 60% от националното производство, а дефицитът не трябва да е повече от 3%.
Льо Мер защити политиката на Франция и посочи "необходимите решения", взети през последните шест месеца за намаляване на публичните разходи. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон