Филипов: На ЦСКА ще са необходими три трансферни прозореца, за да изгради стойностен отбор

Днес "червените" официално представиха новия старши треньор на клуба Томислав Стипич.

На ЦСКА ще са необходими три трансферни прозореца, за да изгради стойностен отбор. Това заяви изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов на днешната пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион, на която бе официално представен и новият старши треньор Томислав Стипич, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха още административният директор на „армейците“ Стоян Орманджиев и новият технически директор на клуба Михаил Александров.

„Треньорът на ЦСКА трябва да бъде авторитетен, отговорен, смел и енергичен. Както и при треньора, така и при футболистите сме изготвили критерии за избор на играчи. Както са важни техните качества, така е важно и да притежават много характер, воля и непримиримост, за да играят в ЦСКА. Във времето е имало много случаи на футболисти с отлични качества, но не са могли да покажат нужния потенциал и ниво“, започна Филипов и продължи по отношение на скаутското звено.

„Скаутското звено ще бъде от четири човека с различна експертиза. Техните функции ще бъдат да набелязват и филтрират играчите – когато имат пълната информация, да я предават на ръководството. Селекцията е много сложен и целенасочен процес за изграждането на един стойностен отбор. В него ще участват ръководството, старши треньорът и скаутското звено. Треньорът ще има свобода да взима решенията заедно с ръководството. На отбора ще бъдат необходими три трансферни прозореца, за да изградим стойностен отбор. Този трансферен прозорец се надявам, че ще бъде последният, в който селекцията ще се прави в движение. Зимата трябва да сме наясно с ядрото на отбора и към него да градим сериозен отбор, да се преборим за титлата и да има постоянство в Европа. Ние няма да избягаме от целите за следващия сезон. В момента нямаме този отбор, трябва да сме реалисти“, призна той.

Филипов бе категоричен, че развиването на млади футболисти ще бъде приоритет за клуба, като обяви, че ще има и специална пресконференция, чиято тема ще бъде Детско-юношеската школа на ЦСКА. „Приоритет за нас ще бъде развиването на млади футболисти. От тази година вече имаме и Б отбор, който ще играе в Б група. Те ще имат същите условия като първия отбор. Важното е те да покажат дали имат нужните качества, за да играят в първия тим. Ще имаме и отбор във В група. ДЮШ темата е много голяма – основната ни цел е да изграждаме футболисти и личности. Ще има много по-мащабна пресконференция по темата, за да може да се обясни всичко по детайли. Мисля, че ще направим една от най-добрите школи не само тук в България, но и на Балканите“, добави с увереност изпълнителният директор на „червените“.

„Бюджет за селекция има. Доста закъснели сме със селекцията. В селекцията ще има последователност, няма да има импулсивни и пожарни решения. Тя ще бъде с цел винаги да се надгражда. Винаги ще търсим по-добър футболист от този, който сме имали. Набелязали сме доста футболисти, работим активно от 20 дена. За съжаление, нямаме възможност да гледаме на живо играчите, които искаме, защото няма първенства. Другият проблем е това, че не се класирахме за европейските турнири, защото играчи от по-добри първенства идват в ЦСКА е това, че имат възможност да играят в Европа. Правим всичко възможно, до 31 август ние ще работим в тази насока, за да може да балансираме и да надградим отбора. Играчите с изтичащи договори напускат – Махмутович, Кох, Матей, Каранга и Асприля. Имаме разговори с Иван Турицов, който е основен футболист в последните години, човек с качества, национал, в сряда ще има решение за него. Водим разговори с няколко играчи, но не е толкова лесно да прекратиш даден договор“, продължи Филипов.

На въпрос на БГНЕС имало ли е отказали играчи на клуба заради случилото се на баража с ЦСКА 1948, когато в края срещата бе временно прекъсната заради нахлули фенове, той призна: „Има такива играчи, разпространило се е в Европа. Нормално е играчите след такива неща, които са се случили, да имат едно наум. Не е добре за отбора и за клуба, че се случи това“.

„Ръководството на ЦСКА в лицето на мен, Стоян Орманджиев и Михаил Александров винаги ще бъде зад треньора на клуба. На треньора ще му бъде дадена свобода и отлични условия за работа. Как се стигне до избора на Томислав? Той не беше единственият вариант. До последно бяхме зад Стамен Белчев, но вече след като отборът тръгна много надолу, загуби поставените цели, започнахме да работим за нов треньор. Имахме 6 варианта. Търсихме енергичен треньор, гладен за успехи. Проведохме интервюта и с другите кандидати. След загубата от Локомотив в Пловдив, поканихме Томислав на разговор в София и вече след срамния бараж с ЦСКА 1948 знаехме, че той ще е новият треньор. Ние сме убедени, че той ще свърши работа“, каза още Филипов, изразявайки подкрепата си към Томислав Стипич.

А относно наказанието от Дисциплинарната комисия за ексцесиите, изпълнителният директор на „червените“ сподели: „Със сигурност наказание ще има, то ще е сериозно. Ние го знаем това, но ситуацията е такава, трябва да я приемем и да се справим с проблемите. Мисля, че ще имаме нужното ниво да играем няколко мача без нашите фенове – каквото и да е наказанието, ние ще го приемем. Това, което се случи – уважавам публиката на ЦСКА, уважавам Сектор Г, но това, което се случи, е недопустимо за клуб като ЦСКА. Да, разбирам недоволството, обидени от играта на отбора, но това рефлектира директно върху клуба. Футболистите са преходни, срамът си остава“, допълни той.

По отношение на това дали ЦСКА ще започне да налага повече българи в състава и кога клубът ще има новия Велизар Димитров или новия Христо Янев, Филипов каза: „Първата седмица, когато встъпихме в длъжност в клуба, разгледахме всички български футболисти и в България, и в чужбина. За съжаление, новият Христо Янев, новият Велизар Димитров ги няма. На ЦСКА им трябват футболисти, които да почнат да играят. Във времето се надявам футболисти, които се завръщат – Иван Тасев идва, Марк-Емилио Папазов се завръща, Росен Малинов, Асен Дончев, Симеон Александров. Имаме идея да вземем още двама български футболисти. Не е толкова лесно да играеш в ЦСКА“, завърши той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон