Евгения Алексиева: Фестивалът на драконовите лодки да се превърне в ежегодна традиция в "Панчарево"

Лодките-дракони са тесни и дълги, украсени са с глава на дракон отпред и опашка отзад.

Фестивалът на драконовите лодки се провежда за втора поредна година на Гребна база „Средец" на езерото Панчарево, предаде репортер на БГНЕС.

Фестивалът на драконовите лодки е вдъхновен от древната китайска традиция, която води началото си от опита на хората от царство Чу да спасят поета Цю Юен с лодки. Това зрелищно събитие пренася в историята и културата на Китай, предоставяйки уникалната възможност да се насладите на състезанията с драконови лодки, които са особено популярни по средното и долното течение на река Яндзъ.

Лодките-дракони са тесни и дълги, украсени са с глава на дракон отпред и опашка отзад.

Фестивалът на драконовите лодки е в две основни части – състезателна и мултикултурна програма от цял свят, включваща музика, танци, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуство, атракции за деца, кулинарни изложби, кътове за храна и напитки, както и много други забавления.

Кметът на столичния район „Панчарево" Евгения Алексиева каза пред БГНЕС, че Фестивалът на драконовите лодки на езерото Панчарево се провежда за втора поредна година, като през 2025 г. в Русе ще се проведе и световното първенство. „Ние в Район „Панчарево" искаме това нещо да се превърне в традиция и ежегодно да се провежда този фестивал", заяви районният кмет и съобщи, че имат и амбицията да кандидатстват за следващото световно първенство, което ще се проведе през 2028 г.

Над 25 отбора участват днес в състезанието с драконови лодки. „Този път е много по-голямо събитието от миналата година. Над 25 отбора ще се състезават, като на местността "Плажа", която е при „Рибарника", има и в момента тече културна програма, има кулинарни изкушения и много сувенири, които са на вниманието на всички наши жители и гости на района", отбеляза Алексиева.

Кметът на Район „Панчарево" подчерта, че Фестивалът на драконовите лодки допринася за още една успешна страница в историята на приятелството между българския и китайския народ. „Смятам, че всички отношения с всяка една държава е хубаво да бъдат развивани и да може да се допринася така, че двете страни да се запознават с културата, с традициите на другата държава, да имаме икономически обмен, културен", добави Алексиева.

Районният кмет обърна внимание, че Район „Панчарево" е най-зеленият, най-хубавият и най-големият по територия в София и допълни, че има страхотни места за отдих и за туризъм. „Ние сме домакини на много културни и спортни събития, така че смятам, че сме съвсем подходящи не само за Фестивала на драконовите лодки, но и за други такива спортни и културни събития, които могат да се провеждат на територията на нашия район", каза още Алексиева.

Кметът на Район „Панчарево" апелира да се обърне внимание на това, че езерото Панчарево не е в състоянието, в което ни се иска да бъде. „Искам да апелирам абсолютно всички институции да помогнат и да се ангажират с това да можем да почистим езерото и наистина да бъде най-красивото, най-зеленото и най-страхотното място не само за софиянци, както видяхте и за Китай, и за всички други гости и посетители на нашата столица и на нашия район", заключи Алексиева. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон