ЕС затяга санкциите срещу Беларус

"Посланиците на ЕС постигнаха принципно съгласие по нов пакет от санкции, насочени срещу Беларус", обяви Белгия, която е ротационен председател на ЕС.

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Беларус във връзка с войната в Украйна, за да ги уеднаквят с мерките срещу Русия в опит да ограничат избягването на санкциите, съобщиха официални лица.

"Посланиците на ЕС постигнаха принципно съгласие по нов пакет от санкции, насочени срещу Беларус", обяви Белгия, която е ротационен председател на ЕС, предаде АФП.

"Този пакет ще засили мерките ни в отговор на руската инвазия в Украйна, включително борбата със заобикалянето на санкциите", се казва в съобщението.

Европейският съюз преследва правителството на беларуския лидер Александър Лукашенко, най-близкия съюзник на Кремъл, за това, че е допуснало страната му да бъде използвана като плацдарм за нахлуването на Русия в Украйна.

Привеждането на санкциите срещу Беларус в съответствие с тези срещу Москва се счита за жизненоважно за спиране на потока към Русия на забранени стоки, като микрочипове, които могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна

Длъжностни лица твърдят, че Беларус е действала като задна вратичка за вкарване на санкционирани продукти от ЕС в Русия, тъй като те могат да бъдат официално изнесени в Беларус, преди да се отправят към нейната голяма съседка.

"Беларус не трябва повече да служи като път за заобикаляне на санкциите ни срещу Русия. С този пакет ние засилваме натиска върху двете страни и правим санкциите ни срещу Русия още по-ефективни", заяви председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Стремежът за засилване на санкциите срещу Беларус, която е в митнически съюз с Русия, беше спрян за повече от година, тъй като усилията за облекчаване на ограниченията върху доходоносния ѝ износ на торове бяха блокирани от Литва.

Някои държави от ЕС твърдяха, че износът на торове трябва да бъде разрешен, за да помогне за облекчаване на проблемите с доставките на храни в развиващите се страни.

Балтийските държави обаче твърдяха, че трети страни вече са се насочили към доставки от други места и че премахването на ограниченията за Беларус ще доведе до постъпления в размер на милиарди долари за беларуските власти.

Дипломатите на ЕС заявиха, че не са били предоставени изключения за износа на торове.

Преди нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. ЕС вече беше наложил многократни санкции на правителството на Лукашенко заради потушаването на протестите.

Блокът на 27-те държави засегна Русия с безпрецедентните 14 пакета санкции заради войната ѝ в Украйна. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон