ЕС упрекна Косово за затварянето на последната сръбска банка

Европейският съюз осъди "ескалацията", която според него представлява затварянето на шестте клона на последната сръбска банка в Косово.

Затварянето им прави невъзможно тегленето на динари, което накара ЕС да разкритикува Прищина за "едностранни и некоординирани действия", предаде АФП.

"Затварянето на тези клонове без предварително уведомление или координация, само няколко дни след последната среща на диалога [под егидата на ЕС, бел. ред.] е ескалация и противоречи на духа на нормализацията", пише дипломатическата служба на ЕС в прессъобщение.

"Операцията от 20 май за пореден път доказва, че косовските власти предпочитат едностранни и некоординирани действия пред сътрудничество с приятелите и съюзниците си", критикува ЕС.

На 20 май косовската полиция пристигна в последните шест клона на Сръбската пощенска банка в северната част на Косово и ги затвори, тъй като са работили "незаконно": съгласно указ от 1 февруари транзакциите в динари вече са забранени в Косово - там, където досега бяха толерирани в районите с преобладаващо сръбско население.

В изявление, публикувано след операцията, полицията съобщи, че е конфискувала 1,6 млн. евро, 74 700 000 сръбски динара (637 800 евро), 19 500 швейцарски франка (19 740 евро), 13 800 щатски долара (12 700 евро) и 40 австралийски долара (24 евро).

След забраната на транзакциите в сръбски динари се провеждат множество срещи в опит да се намери общ език между Прищина и Белград, който никога не е приемал независимостта на Косово и продължава да финансира система от така наречените "паралелни" институции, като болници и училища.

Но нито Сърбия, нито Косово са готови да постигнат споразумение, изразиха съжаление европейците в края на седмата безплодна среща между преговарящите в средата на май.

"Статутът на всички структури и служби, подкрепяни от Сърбия, се очаква да бъде решен в рамките на диалога, подпомаган от ЕС, във връзка със създаването на Асоциацията/Съюз на общините със сръбско мнозинство", продължава текстът.

Наскоро Прищина се сблъска с отказа на Съвета на Европа да допусне Косово в ЕС, докато не бъде създадена Асоциация на сръбските общини - отдавнашно искане на Белград. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон