ЕС официално започва преговор с Украйна и Молдова на 25 юни

Страните от ЕС официално одобриха започването на преговори за членство с Украйна и Молдова през следващата седмица. Това е знаково събитие за двете страни в началото на дългия им път на присъединяване към блока, предаде АФП.

Министрите на ЕС ще започнат преговори първо с Украйна, а след това и с Молдова в Люксембург на 25 юни. 
Започването на преговорите все пак ще постави двете бивши съветски републики само в началото на това, което вероятно ще бъде дългогодишен процес на реформи, преди те най-накрая да станат членове. 
През декември 2023 г. лидерите на ЕС предприеха ключовата стъпка, като се съгласиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към клуба. 
По-рано през юни Европейската комисия съобщи на държавите членки, че двете страни са изпълнили всички критерии, необходими за започване на преговорите. 
Натискът за започване на преговори се увеличи поради опасенията, че Унгария, която поема председателството на ЕС, може да блокира присъединяването на Украйна. 
Будапеща заяви, че не възнамерява да провежда нови кръгове от преговори с Киев през шестте месеца на председателството. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон