ЕС наложи нови санкции на руския сектор за втечнен природен газ

Държавите от ЕС подписаха нов пакет от санкции срещу Русия, насочени за първи път към доходоносния сектор на втечнения природен газ (LNG), съобщиха официални лица, цитирани от АФП.

Новите мерки, които трябва да бъдат официално приети на 24 юни, имат за цел да спрат още повече военните действия на руския президент Владимир Путин срещу Украйна.
"Този тежък пакет допълнително ще лиши Русия от достъп до ключови технологии", написа ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен в X.
"Той ще лиши Русия от допълнителни енергийни приходи и ще се справи със сенчестия флот и сенчестата банкова мрежа на Путин в чужбина“, допълни тя.
Последните санкции - 14-ият кръг, наложен на Москва от ЕС след инвазията през 2022 г. - включват забрана за претоварване на руски втечнен природен газ през Европа.
Те не включват забрана за закупуване на руски втечнен природен газ от страните от ЕС.
Европейските пристанища са от значение за Русия, тъй като континентът предлага ключов маршрут за износ на втечнен природен газ от замръзналите арктически пристанища към азиатските пазари през зимните месеци.
Пристанищата в Белгия, Франция, Нидерландия и Испания са основните пунктове за доставки на втечнен природен газ от руския сибирски полуостров Ямал.
Белгийското пристанище Зеебрюге и френското пристанище Монтоар са особено важни центрове за реекспорт към страни като Китай, Тайван или Турция.
В пакета са включени и мерки, целящи да затруднят Русия да използва "флота в сянка" от кораби с неясен произход, за да заобиколи санкциите на ЕС върху руския суров петрол. 
Освен това ЕС удря по московската система за банкови съобщения SPFS, използвана от Русия, за да се опита да облекчи последиците от отрязването ѝ от Запада от глобалната система за финансови преводи SWIFT.
Споразумението по последния пакет от санкции беше възпрепятствано от Германия, която настояваше да се намалят задълженията на фирмите от ЕС да не допускат реекспорт на санкционирани продукти за Русия през трети държави.  
ЕС се стреми да ограничи потока от стоки, които могат да бъдат използвани на бойното поле, като например микрочипове, през държави, включително бивши съветски републики, съседни на Русия, Турция и Обединените арабски емирства.
Дипломати заявиха, че още няколко китайски фирми, обвинени в подпомагане на руската армия, също са добавени в черен списък, който не позволява на фирмите от ЕС да търгуват с тях. 
Въвеждат се и ограничения за политическите партии, мозъчните тръстове и доставчиците на медийни услуги, които приемат пари от Русия, за да се опитат да ограничат предполагаемата намеса на Москва. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон