ЕС: Г-7 се доближава до сделка за руските активи

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова колегите си да приемат "по-амбициозни варианти" за финансиране на Украйна.

Комисарят по икономиката на Европейския съюз заяви, че разговорите на Г-7 в Италия могат да доведат до споразумение следващия месец за използване на печалбите от замразени руски активи за подпомагане на Украйна.

Финансовите министри от Г-7 обсъждат как биха могли да получат средства от блокираните активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро, предаде АФП.

Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви, че разговорите в Стреза са били свързани с това "как да продължим напред по пътя", който вече е поел 27-членният блок.

Тази седмица ЕС официално одобри план за използване на лихвите от замразените от блока руски активи - ход, който се надява да генерира до три милиарда евро годишно за подпомагане на Украйна.

По-амбициозната идея, обсъждана в Г-7, предложена от Съединените щати, включва създаването на кредитна линия за Украйна в размер на 50 млрд. долара срещу бъдещите лихви, генерирани от руските активи.

Джентилони предположи, че обсъжданията ще продължат на срещата на върха на Г-7 в Пулия следващия месец, но посочи "положителното сближаване, което се случва" в Стреза.

"Има много детайли, които все още трябва да бъдат изяснени и проучени, но пътят напред, използвайки допълнителните печалби, ми се струва интересна посока", каза той пред репортери в кулоарите на разговорите.

Той добави, че "в средносрочен план това може да доведе до споразумение", одобрено от лидерите на Г-7.

Министърът на финансите на Италия Джанкарло Джорджети също заяви пред журналисти, че групата в Стреза търси "основата за решение за срещата на върха в средата на юни" в Пулия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова колегите си да приемат "по-амбициозни варианти" за финансиране на Украйна, като изрази надежда, че участниците в срещата в Стреза ще успеят да стигнат до "конкретни варианти", които да бъдат представени на срещата на върха на Г-7 на 13-15 юни. /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон