Ердоган: Турция е единствената страна, която реагира решително на израелските жестокости

"Ние сме единствената страна, която прояви най-силна реакция спрямо кланетата в Газа от 7 октомври насам и предприе конкретни мерки срещу Израел".

Това заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на срещата за консултации и оценка на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Анкара, съобщи в. "Сабах".

Турция спря търговските транзакции с Израел, първо по 54 позиции, а след това по всички позиции, добави той.

Отбелязвайки, че Турция "застава на страната на героичния народ на Палестина", който защитава родината си, той подчерта, че страната му не се колебае да окрилява палестинската съпротива.

Ердоган приветства и решението на турския парламент да осъди израелските кланета в Рафах, като описа това решение като "изключително ценно".

По отношение на ситуацията в Палестина той каза, че Турция е изпратила над 55 000 тона хуманитарна помощ в региона.

На 26 май Израел нанесе въздушен удар по лагер за разселени хора в Рафах, при който загинаха най-малко 45 души, предимно жени и деца.

Израел продължава бруталната си офанзива в Газа след нападението на Хамас на 7 октомври, въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня.

Оттогава досега в Газа са загинали около 36 400 палестинци, по-голямата част от които са жени и деца, а над 82 000 други са ранени по данни на местните здравни власти.

Близо 8 месеца след началото на израелската война огромни части от Газа са в руини в условията на унищожителна блокада на храните, чистата вода и лекарствата.

Израел е обвинен в геноцид пред Международния съд, който в последното си решение му нареди незабавно да спре операцията си в Рафах, където над един милион палестинци бяха потърсили убежище от войната преди нахлуването на 6 май. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон