Ердоган ще присъства на мач от Евро 2024 в Берлин на фона на дипломатически скандал

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде в Германия за четвъртфинала на Евро 2024 на 6 юли, съобщиха от президентството за АФП.

Това ще се случи докато Анкара и Берлин си разменят реплики заради жеста на турски футболист.

Германия извика посланика на Турция в Берлин на фона на разразилия се дипломатически спор, който избухна, след като турският футболист Мерих Демирал направи предполагаем ултранационалистки знак с ръка по време на победата на своя отбор над Австрия.

"Като домакин на Евро 2024 искаме спортът да обединява хората", заявиха от гермнаското външно министерство.

Ден по-рано Турция извика германския пратеник в Анкара.

След като вкара втория си гол при победата на Турция над Австрия с 2:1 на 2 юни, Демирал направи жест, свързан с турската ултранационалистическа група "Сивите вълци".

Постъпката му накара УЕФА да започне проверка за "неподходящо поведение" и предизвика осъждане от страна на германските лидери, но Анкара веднага заклейми реакцията на Берлин като "ксенофобия".

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фаeзер предупреди, че "символите на турските десни екстремисти нямат място на нашите стадиони и, че използването на европейското първенство по футбол като платформа за расизъм е напълно неприемливо".

Макар че самият Ердоган все още не се е изказал директно по въпроса, няколко министри и говорителят на управляващата му "Партия на справедливостта и развитието" /ПСР/ осъдиха реакцията на Фaeзер.

Обвинявайки германските власти в "ксенофобия", турското външно министерство изтъкна, че германската служба за вътрешно разузнаване е подчертала в доклада си, че "не всеки човек, който прави знака на "сивия вълк", може да бъде описан като крайно десен екстремист".

"Осъждаме политически мотивираните реакции на използването на исторически и културен символ по начин, който не е насочен срещу никого, по време на празнуване на спортно събитие", добави министерството. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон