ЕМА препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca като втора доза

ЕМА препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca като втора доза

Страничните ефекти под формата на кръвни съсиреци при нарушения на кръвосъсирването могат да се появят при един на 100 000 души, ваксинирани с ваксината Vaxzevria, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca. Това съобщи в Европейската агенция по лекарствата (EMA).

"Подобни усложнения са възможни при един от 100 000 ваксинирани", отбеляза агенцията и добави, че ползите от употребата на лекарството продължават да надвишават рисковете.

Регулаторът на ЕС препоръчва да се продължи използването на ваксината на AstraZeneca в качеството на втора доза.

Комитетът по лекарствата за хуманна медицина (CHMP) на ЕМА е анализирал допълнително наличните данни, за да оцени риска от тези много редки кръвни съсиреци в контекста на ползите от ваксината за различните възрастови групи и различни нива на заразяване.

Комитетът препоръча да продължи да се дава втора доза Vaxzevria между 4 и 12 седмици след даването на първата в съответствие с информацията за продукта.

Няма достатъчно данни от целия ЕС, за допълнителен контекст на ползите и рисковете по отношение на пола.

Регулаторът по лекарствата в ЕС заяви, че остава „твърдо убеден“, че ползите от ваксината на AstraZeneca Covid надвишават рисковете, но изолираните случаи на образуване на кръвни съсиреци „са сериозно безпокойство и се нуждаят от сериозна и подробна научна оценка“.

Италианският премиер Марио Драги заяви във вторник, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон и двамата са се договорили да възобновят ваксинациите „бързо“, ако EMA даде зелена светлина. Той определи предварителното становище на регулатора като „положително“.

Във вторник Швеция и Латвия последваха повече от дузина европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Испания, като временно спряха ваксинациите с AstraZeneca след изолирани случаи на кървене, кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити.

Въпреки че броят на инцидентите при ваксинирани хора „изглежда не е по-висок от този, наблюдаван при общото население“, ръководителят на ЕМА Емер Кук предполага, че е възможно рисковете да бъдат по-високи за някои категории пациенти. Някои експерти също така казват, че редки случаи на изключително необичайна церебрална тромбоза при по-млади хора може да показват причинно-следствена връзка с ваксината.

Карл Лаутербах, професор по епидемиология и германски депутат, заяви пред германското радио, че „може рисковете от ваксината да са по-високи за определени групи, като млади жени."

Във вторник германското министерство на здравеопазването заяви, че има "законово задължение" да спре ваксинацията, след като от петък получи още три съобщения за рядка церебрална тромбоза, венозна тромбоза на мозъчния синус или CSVT. Оттогава трима от седем пациенти с CSVT са починали.

Според статистиката, честотата на CSVT при получателите на AstraZeneca изглежда е три или четири пъти по-висока от това, което обикновено се очаква - около 4 на милион, а не 1-1,4 на милион.

Миналата седмица Дания и Норвегия съобщиха за случаи на кървене, образуване на кръвни съсиреци и нисък брой кръвни тромбоцити при няколко души, получили AstraZeneca, като и двамата описват симптомите като „изключително необичайни“. Оттогава 60-годишен датски реципиент почина от тромбоза, а двама здравни работници в Норвегия, и двамата на възраст под 50 години и описани като по-рано годни и здрави, починаха от мозъчни кръвоизливи. Италия е регистрирала осем смъртни случая и четири случая на сериозни странични ефекти след ваксинация. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон