Духовните културни и материални блага, създадени от Унгария, оживяват в изложба

Изложбата “Хунгарикуми” поставя началото на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

“Хунгарикуми - духовните културни и материални блага, създадени от унгарците, оживяват в изложба в София, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата “Хунгарикуми” бе открита в градинката “Кристал” от посланика на Унгария у нас Н. Пр. д-р Миклош Борош. С нея се поставя началото на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

“Знаете ли, че съществува правно понятие, което е събирателно за специфичните унгарски ценности, т.н. “хунгарикуми”, представляващи духовните културни и материални блага, създадени от унгарците”, попита посланик Борош по време на откриването.

“От 92 хунгарикума подбрахме специално за вас 38. Сред тях има такива, които се свързват с културното наследство, спорта, околната среда, иновациите и туризма, има добре познати, но със сигурност ще има и такива, които ще ви учудят”, заяви още унгарският посланик. Той подчерта, че това е била и целта им - да запознаят софийската публика с унгарската култура, която обогатява и европейската.

“Посетете Унгария, за да видите на живо, да вкусите, да опознаете унгарикумите и бъдете с нас на останалите културни прояви и до края на годината”, призова унгарският посланик.

Яна Генова, заместник-кмет по култура в Столична община, подчерта, че изложбата е начин младите хора да разберат какво означава председателство на съвета на ЕС.

"Успешно председателство, надявам се да работим заедно и в бъдеще”, добави Яна Генова. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон