Депутатите гласуват кабинета „Желязков“, който трябва да стабилизира публичните финанси

Народното събрание предстои да гласува проектокабинета с министър-председател Росен Желязков, който да придвижи напред България към еврозоната, реализацията на проектите по линия на Плана за възстановяване и устойчивост и приемането на бюджет, който да гарантира финансовата стабилност на страната в тези трудни времена, предаде репортер на БГНЕС.

Първият мандат бе представен попълнен пред държавния глава Румен Радев от мандатоносителя Росен Желязков, като той представлява кабинет на малцинството с министри от служебния кабинет и знакови лица от ГЕРБ-СДС.

От служебния кабинет Желязков предлага седем министри да запазят постовете си: Калин Стоянов в МВР, Людмила Петкова като министър на финансите, Атанас Запрянов да продължи да бъде начело на Министерството на отбраната, Георги Тахов да остане в Министерството на земеделието, Георги Гвоздейков, който бе част от ПП, да продължи да управлява Министерството на транспорта, Мария Павлова в правосъдното министерство и Евтим Милошев, който е работил с лидера на ИТН Слави Трифонов в тв индустрията, да направлява туристическото министерство.

Сред останалите предложения за министри са ярки личности от ГЕРБ-СДС като например Томислав Дончев за вицепремиер и министър на иновациите и растежа, Делян Добрев за министър на енергетиката, Даниел Митов – да оглави МВнР, Теменужка Петкова за министър на икономиката, Деница Сачева - в министерството на труда и социалната политика и Красен Кралев като спортен министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че кабинетът не е с четиригодишен хоризонт, а ще се бори да гарантира приемането на бюджет, законите по ПВУ и влизането ни в Еврозоната, след което подава оставка. „Първата и най-важна цел е приемането на бюджета. Втората е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, може да го придвижим. След това спокойно може да отидем на избори“, каза лидерът на първата формация в 50-о Народно събрание.

Предстои да видим дали ще има подкрепа от 121 гласа. Потенциално кабинетът се очаква да получи подкрепа от Движението за права и свободи, което с гласовете на ГЕРБ-СДС прави 115. От доскорошните партньори на ГЕРБ-СДС във властта, а именно „Продължаваме промяната-Демократична България“ бяха категорични, че подкрепа за проектокабинета няма да има. На същата позиция остават и от ПГ на „Възраждане“, а лидерът на ИТН Слави Трифонов и временният председател на БСП Атанас Зафиров, обявиха, че подкрепа за първи и втори мандат няма да има. Най-малката група в 50-я парламент „Величие“ пък остават загадка по какъв начин ще гласуват в пленарната зала. Появиха се слухове, че партията може да се разцепи, а определени депутати могат да дадат подкрепа за кабинета „Желязков“. Дали това ще се случи или пък ще има игри с кворума, така че кабинетът да мине с по-малко от нужните 121 гласа подкрепа, предстои да видим.

Ако първият мандат пък се окаже неуспешен, по конституционна процедура преминаваме към втори и съответно трети мандат за сформиране на кабинет. Ако и те вече са неуспешни, България отново ще отиде на избори. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон