Денков: Няма основание за протести, исканата оставка на Вътев е политическа

Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят преди ротацията. Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем земеделците. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

„Както виждате няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме през следващите дни да продължим диалога със зърнопроизводителите, да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера. Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем тези производители, които наистина имат нужда“, заяви акад. Денков

Премиерът заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и заяви, че нямат различия по нито едно от тях, с изключение по искането да получат подкрепа без да могат да докажат, че са на загуба през миналата година. „Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тази загуба. Това, за което не сме готови да подкрепяме стопани, които ще се окажат, че през 2023 г. са на печалба. Това няма как да стане“, категоричен е Денков.

По отношение на исканата оставка на министър Вътев, той заяви, че това е политическо искане. „Аргументите са несъстоятелни“. Няма да обсъждам имена на този етап, защото не са приключили разговорите с Мария Габриел, каза още той, отговаряйки на въпрос, дали ще има смяна в земеделското министерство при ротацията. „Всички искания за смяна на министър Вътев, които видях днес, са неадекватни“, подчерта премиерът.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа”, каза премиерът.

Акад. Денков подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата, на интересите на останалите граждани“, подчерта премиерът.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. „През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, заяви акад. Денков.

Той припомни, че още от съставянето си кабинетът е обявил аграрния сектор за приоритетен. „За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране и мерки. За второто шестмесечие, откакто нашето правителство управлява, са дадени над 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално“, заяви премиерът.

Той подчерта, че България е на второ място след Полша по обем на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите, които са възникнали заради войната в Украйна.

„В момента не спорим за сумата за подпомагане, спорим за това, че ще окажем помощ само на тези, които са на загуба. Това ще се докаже само чрез декларациите към НАП“, обясни още Денков. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон