Демерджиев: Изпращаме помощ на Сирия, готови сме да пратим още

“България се свърза с еврокомисаря по управление на кризите. Той ни каза как можем да помогнем на Сирия, днес хуманитарната помощ в самолета “Спартан” ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск, готови сме да изпратим още помощ”. Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи, Иван Демерджиев, преди излитането на натоварения с хуманитарна помощ за Сирия самолет “Спартан”, предаде репортер на БГНЕС.

“Действията в Бейрут се контролират от Българския червен кръст и от международните им организации, така че те са поели ангажимент подкрепата да стигне до Дамаск. Друг механизъм няма, това е препоръчано от ЕК по отношение на тази част, която не е контролирана от правителството”, заяви още той, след което поясни, че ние сме първата страна, която повдига въпроса пред ЕК за изпращане на помощ към Турция и Сирия. “Самолетът Спартан излита в 10:00 ч, натоварен е с 4,5 тона помощ, основно палатки одеала и спални комплекти, това е почти пълният капацитет на самолета, след това каца в Бейрут, оттам ще се поеме помощта, сухопътни ще се превози до Дамаск и там ще се преразпредели. Самолетът ще се върне през Адана и оттам ще вземе българските екипи, които помагат в Турция през последните 10 дни”, обясни още той. “Готови сме да изпратим още помощ, информирали сме ЕК, че имаме готовност за още подкрепа. През ЕК се състоя връзката със Сирия, още на 8-ми февруари ние сме дали желанието си да окажем помощ на сирийската държава, но вчера ни бе разрешено. Това няма да бъде последната изпратена помощ”, коментира Демерджиев.

БГНЕС припомня, че вчера на заседанието на Министерския съвет бе решено държавата ни да предостави помощ на пострадалите от земетресението в Сирийска Арабска Република. На страната се предоставя хуманитарна помощ, както следва: Хуманитарната помощ предоставена от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР и Българския Червен кръст е на стойност от 90 294,24 лв. и включва: палатка сглобяема с капацитет 6-8 човека - 5 броя, одеяло тип „Полар“ - 600 броя, вълнени одеяла - 1080 броя и комплект спално бельо, единично (долен чаршаф: 1,30/2,00 плик торба: 1,30/2,00 калъфка: 50/70) - 504 броя. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон