Демерджиев: Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция

Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява и се чака потвърждение. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Няма данни за други пострадали българи към момента, каза още той.

Тази сутрин турската страна е поискала 20 машини и 58 служители, които са били изпратени следобед. Основната необходимост е да се намерят хора под развалините, посочи Демерджиев. Българските екипи ще работят в най-тежко засегнатите райони.

Още в първите часове на нощта след заметресението, нашите служби са влезли в комуникация с турските служби за гражданска защита. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са мерките, които трябва да се предприемат и помощта, която трябва да се окаже на Турция. Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е започнала комуникация с турската страна, за да уточнят какво им е необходимо.

За Турция, с два "Спартана" са заминали 58 служители на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оцелели изпод развалините, уточни Демерджиев. Спасители от БЧК, заедно с 5 обучени кучета също заминават за Турция. Българските спасители ще отидат там, където поискат турските власти - вероятно в най-тежко засегнатите райони.

Демерджиев разясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с хуманитарна помощ - палатки, стоки и материали от първа необходимост. "Всичко, което бъде поискано в тази насока, имаме готовност да го изпълним", каза Демерджиев.

Той уточни, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че ако, недай си Боже, подобно бедствие засегне България, всичко необходимо е направено и на база на наличния ресурс имаме готовност да реагираме./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон