Де Кроо връчи оставката си на краля, правителството стана служебно

Премиерът Александър де Кроо пристигна в кралския дворец в Брюксел, за да връчи официално оставката си на крал Филип Сакскобургготски, предаде специално за БГНЕС Апостол Апостолов от белгийската столица.

Това е по традиция и от този момент нататък неговото правителство вече ще изпълнява функциите на служебно.

През последните 24 часа в различни международни медии се появи информация, че белгийският премиер е обявил извънредно оставката си заради съкрушителната загуба на европейските избори. Белгийската преса обаче коментира, че става дума за грешна интерпретация изтълкувана от брифинга, който де Кроо даде в изборната нощ.

Медиите в кралството не споменаха нито веднъж за това твърдение, появило се в международните медии.

Правителствената пресслужба също не коментира. Единствената реакция на министър-председателя пред кралския дворец е лаконично с усмивка да помаха на събралите се медии.

БГНЕС припомня, че партията на Александър де Кроо „Опън Вландерен“ регистрира безпрецедентен съкрушително нисък резултат за изненада на социолози и медии във фламандската част на Белгия. За федерален парламент партията се срина до 5 място.

Единственият коментар на Де Кроо беше, че анализите предстоят.

Както повелява традицията в европейските страни, премиерът поздрави джентълменски за успеха партиите на по-предни позиции. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон