Дървета растат по фасадите на емблематични сгради в центъра на София

Едни от най-красивите здания в идеалния център на София се рушат и това не прави впечатление на никого, предаде репортер на БГНЕС.

Става дума за две от най-красивите архитектурни бижута на столицата – бившият грандхотел „Империал“ до Президентството и гробницата на княз Александър І Батенберг.

По покривите и на двете сгради растат дървета и храсти, като тези на „Империал“ са буквално на ръка разстояние от прозорците на Президентството и се забелязват и от многобройните туристи, идващи да се снимат с гвардейците.

Ако храстите и малките дръвчета не бъдат премахнати, има сериозна опасност от трайни повреди по конструкцията на сградите и върху външния им вид, които след това много трудно ще бъдат възстановени. Практиката от последните десетилетия показа колко трудна и скъпа е реставрацията на този тип сгради с богата орнаментна украса.

Грандхотел „Империал“ е един от най-красивите софийски „дворци“, както го определят познавачите. Той е издигнат през 1920 г. на кръстовището на улиците „Леге“ и „Съборна“. Внушителната сграда с деликатни детайли разказва историята на предприемчивия индустриалец Иван Балабанов и е дело на талантливия архитект Киро Маричков, дядо на „щуреца“ Кирил Маричков. Това е една от първите високи сгради със стоманобетонна конструкция, изградена от холандеца Йоханес Питърс.

Хотелът някога е предлагал около 50 стаи с изтънчена мебелировка, имало е и големи апартаменти за най-богатите гости, сред които са били членове на японското императорско семейство – принц Набухито и неговата съпруга Кикуко.

Мавзолеят на княз Александър І Батенберг е последният дом на първия владетел на Третото българско царство, който завинаги ще остане в нашата история със Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

Гробницата е построена през 1897 г. от швейцарския архитект Хайнрих Майер. Вътрешният интериор е богато украсен от известния наш художник Харалампи Тачев. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон