Цунами от изкуствен интелект на забележително събитие в Париж

Хиляди технологични ентусиасти се събират на най-голямо събитие за стартиращи компании в Европа.

VivaTech в Париж тази година ще бъде посветено на изкуствения интелект /ИИ/. Четиридневното събитие, което се провежда за осма поредна година, ще посрещне над 150 000 гости, 11 000 стартъпи и 450 лектори, съобщават организаторите.

Бившият пратеник на САЩ по въпросите на климата и държавен секретар Джон Кери да направи изказване за революция в областта на зелените технологии. Милиардерът и собственик на Tesla и SpaceX Елон Мъск ще се появи чрез видеовръзка, за да отговаря на въпроси на публиката.

Франсоа Битоузет, генерален директор на VivaTech, заяви пред АФП, че тазгодишното събитие ще се съсредоточи върху „трудните неща“.

„Искаме да спрем теоретичните дискусии за ИИ и да се заемем с конкретни иновации“, каза той.

Множество стартъпи ще покажат как ИИ може да се използва във всяка област - от медицинските протези до борбата с дезинформацията.

Към тях ще се присъединят утвърдени играчи като производителя на ChatGPT OpenAI, който ще представи най-новите си инструменти за разработчици.

„Цунами от изкуствен интелект“

Пред лицето на това „ИИ цунами“ компаниите трябва да внимават да не претоварят потенциалните си клиенти, посочи Бен Ууд от CCS Insight.

„Има много вълнуващи неща, свързани с ИИ, но трябва много ясно да се формулира какви са ползите за потребителите. Приближаваме се до умората от ИИ, когато хората просто се настройват“, добави той.

Събитието редовно привлича важни политически фигури. Очаква се да присъстват ключови фигури в ЕС - Тиери Бретон и Шарл Мишел.

Френският президент Еманюел Макрон, който редовно присъства на събитието, едва ли ще вземе участие тази година. Той е зает с посещението си в размирната френска територия Нова Каледония, която се намира на повече от 15 000 км от Париж. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон