Червен килим и прегръдка за Путин в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин бе посрещнат с червен килим, военна церемония и прегръдка от севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на държавното си посещение в Пхенян.

Ким приветства "новата ера" в отношенията при началото на разговорите с Путин, който на свой ред благодари на домакина си за подкрепата за войната на Русия в Украйна.

"Ние много ценим Вашата системна и постоянна подкрепа към руската политика, включително по украинския въпрос", каза Путин, цитиран от руските държавни медии.

След церемонията по посрещането на площад "Ким Ир Сен", включваща военен оркестър и масови синхронни танци, Путин покани домакина си да посети Русия.

По-рано Ким посрещна Путин на летището, като двойката се прегърна на червения килим, подчертавайки задълбочаващите се отношения, които предизвикаха безпокойство в Сеул и Вашингтон.

Съединените щати и техните съюзници обвиниха Северна Корея, че предоставя боеприпаси и ракети на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Съществуват основателни опасения, че посещението на Путин ще доведе до по-нататъшни военни доставки.

В началото на разговорите Путин заяви, че е готов за подписване "нов основополагащ документ", който ще определи рамката на отношенията в дългосрочен план, докато Ким се изказа ласкаво за връзките на съюзниците.

"Отношенията между нашите страни навлизат в нова ера на разцвет, която не може да се сравни дори с периода на корейско-съветските отношения от миналия век", заяви Ким.

Това е втората им среща в рамките на една година, след като през септември миналата година Ким се отправи с бронирания си влак към Далечния изток на Русия за разговори с Путин в космическо пристанище.

Експертите предупредиха, че пътуването вероятно ще се съсредоточи върху връзките в областта на отбраната, въпреки че се очаква лидерите публично да подчертаят сътрудничеството в икономическия сектор, тъй като всякакви оръжейни сделки биха нарушили резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи ядрената и балистичната програма на Пхенян.

"Русия се нуждае от оръжейната подкрепа на Северна Корея заради продължителната война в Украйна, докато Северна Корея се нуждае от руската подкрепа по отношение на храните, енергията и модерните оръжия, за да облекчи натиска от санкциите", заяви пред АФП Кох Ю-хван, почетен професор по севернокорейски изследвания в университета "Донггук".

"Аспектът на военния съюз обаче трябва да се разглежда отделно от това, което се обявява публично, и това, което действително се обсъжда на срещите между двамата лидери", каза той, като добави, че Москва е предпазлива по отношение на "пълното изгаряне на мостовете с държави като Южна Корея".

"Арсеналът на автокрацията"

Пхенян определи твърденията за доставка на оръжия на Русия като "абсурдни".

Въпреки това през март той благодари на Русия, че е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност, за да прекрати на практика наблюдението на нарушенията на санкциите, точно когато експертите на ООН бяха започнали да проучват предполагаемите доставки на оръжие.

Съединените щати изразиха "загриженост" относно пътуването на Путин във връзка с последиците за сигурността на Южна Корея, както и на Украйна.

Двете Кореи остават технически във военно положение от конфликта им през 1950-53 г., а границата, която ги разделя, е една от най-силно укрепените в света.

Като подчерта тези опасения за сигурността, Южна Корея заяви, че нейните войски са произвели предупредителни изстрели по войници от Севера, които за кратко са пресекли границата на 18 юни и след това са се оттеглили.

"Стремежът на Русия е да си осигури "стратегическо пространство" в Североизточна Азия, за да се противопостави на влиянието на САЩ в региона", каза старши научният сътрудник Ким Сунг-бе от Института за стратегия за национална сигурност в Сеул.

"Това намерение се потвърждава и от посещението на Путин във Виетнам", обясни той.

Руският президент ще отлети за Ханой след визитата си в Северна Корея. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон